avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Recuperare datorie fara inscrisuri
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Recuperare datorie fara inscrisuri

buna ziua,
acum 8 luni am imprumutat unui prieten o suma de 2.000 lei cu promisiunea acestuia de a-i inapoia in 2 luni....nimic pana in momentul de fata...banii au fost dati pe incredere,fara niciun act doveditor,fara niciun martor...nici chitanta de mana,nimic de genul acesta...am,insa,mesajele acestuia pe telefon,in care imi confirma datoria si in care ma roaga sa-l mai pasuiesc un timp...trecand atat de mut timp,am recurs la a-i transmite o Notificare de plata sau somatie de plata printr-un Executor Judecatoresc...notificarea a fost confirmata de primire de catre destinatar,urmand apoi o alta transa de mesaje prin care sunt acuzata de lipsa lui de incredere si prin care ma roaga, din nou, sa mai astept un timp ...cat sa mai astept? intrebarea mea este urmatoarea: care este urmatorul pas? ce sa ma fac pentru recuperarea banilor mei? daca ma indrept spre un avocat,sunt sanse sa castig? avand doar mesajele telefonice? sunt acestea acceptate ca proba in Justitie? am sanse sa castig banii? va rog mult ajutati-ma...sunt banii mei, totusi, munciti de mine, si de ce sa-i pierd? pentru ca am avut incredere? multumesc si astept raspuns...zi frumoasa va doresc
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 13:53, 20 August 2014
Încercați și prin mediere, întrucât, nu știu dacă mesajele telefonice vor putea fi considerate probe suficiente într-o acțiune în instanță și vă vor ajuta la recuperarea datoriei. Poate că, invitată la mediere, acea persoană va da curs invitației și își va lua un angajament de plată printr-un acord de mediere.
~ Conținut șters la cerere ~
Este posibil ca prin negociere, in cadrul procedurii de mediere, sa se stabileasca de catre parti, cum si cand vor fi returnati banii imprumutati, intelegere consemnata in acordul de mediere.
Astfel veti avea un inscris, iar cazul in care intelegerea nu va fi respectata, veti face cererea de chemare in judecata pentru respectarea acordului incheiat.
Avand in vedere suma pe care o aveti de recuperat, poate fi mai avantajos pentru dvs. onorariul mediatorului, decat cel al avocatului.
Stabiliti cu cel imprumutat un termen de plata, chiar si in rate, solicitand incheierea unui act scris si semnat. In acest fel isi va recunoaste datoria. Daca nu plateste conform actului scris veti putea apela la executare silita dupa pronuntarea unei sentinte judecatoresti in acest sens.
Un SMS poate fi folosit ca proba sau ca inceput de dovada scrisa, el fiind depus la instanta pe suport de hartie. In cazul unei cereri in instanta este foarte probabil ca imprumutatul, in cadrul interogatoriului sau direct prin intampinare, sa-si recunoasca datoria.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2014
Adrian ALBU, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie smmg smmg buna ziua, acum 8 luni am imprumutat unui prieten o suma de 2.000 lei cu promisiunea acestuia de a-i inapoia in 2 luni....nimic pana in momentul de ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii dati cu imprumut? silvia_cristi silvia_cristi am imprumutat pe cineva de multi bani si acum zice ca nu are de unde sa mi dea. chitanta la mana nu am facut ca am avut incredere. toata familia lor stie cati ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am imprumutat in data de 4 iulie 2021 ,un asa zis ... numelemeualex numelemeualex Buna ziua! Am imprumutat in data de 4 iulie 2021 ,un asa zis \"amic\" cu suma de 9 000 $ cash, fara a face vreun act in prealabil, urmand ca acesta sa imi ... (vezi toată discuția)