avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

am si eu o problema : parintii mei sunt divortati de 3 ani si primesc pensie alimentara de la mama,acum am terminat liceul si deja mama nu mi-a mai trimis pensia alimentara pe luna iunie,daca merg la facultate parintii sunt obligati sa imi plateasca facultatea?? mentionez ca din partea tatalui nu am niciun sprijin material(nici macar moral).stau cu el in aceeasi garsoniera dar eu platesc toate facturile si toate cheltuielile casei inclusiv mancarea lui,el pleaca in delegatie cate 2 saptamani iar cand se intoarce nu da nici macar un leu in casa. nu stiu daca exista vreo lege sau ceva care sa ii oblige sa imi plateasca facultatea si sa imi dea bani pentru cheltuieli sau mai bine sa o las balta si sa ma angajez.. v-as fi recunoscatoare daca m-ati sfatui ce sa fac.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:03, 1 Iulie 2010
Da, daca va veti afla in continuarea studiilor , la o forma de invatamant cu cursuri de zi , parintii au obligatia legala de a va acorda intretinere, pana la varsta de cel mult 26 de ani.Va trebui sa va cereti acest drept, fiind majora, veti sta in instanta personal.
prin intretinere inteleg ca asta include si taxa facultatii?? in cazul in care merg la zi,pentru ca altfel nu vad cum as putea sa tin si de facultate si sa si lucrez.. nu vreau sa o las pe mama sa nu imi plateasca pensie alimentara pentru ca nu merita,de 3 ani de zile de cand a plecat de acasa suma pensiei este aceeasi,adica 250 RON,nu a binevoit sa imi dea un leu in plus chiar daca ea are venit in afara salariului de aprox 15 mil pe luna si stia destul de bine situatia cu tatal meu.
Pensia de intretinere se stabileste de catre instanta de judecata.
Va trebui sa introduceti o actiune pentru stabilire pensie major prin care sa solicitati instantei sa stabileasca cuantumul pe care vi-l datoreaza parintii raportat la veniturile pe care le realizeaza.
Daca au un singur copil cuantumul este de 1/4 din venituri, pentru 2 copii, 1/6 pentru fiecare, iar daca au 3 sau mai multi 1/2 impartit la cati copii au in intretinere.
Daca realizati venituri proprii, actiunea de stabilire a pensiei de intretinere in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, va fi respinsa.
Aceasta pensie se acorda ca ajutor pentru copilul major care urmeaza cursurile unei unitati de invatamant si nu realizeaza venituri.
Daca, ati fost incredintata tatalui si mama a fost obligata sa va plateasca pensia in baza hotararii judecatoresti, aceasta si-a incetat valabilitatea la data cand ati implinit varsta de 18 ani. Dupa aceasta data, trebuie sa introduceti personal o actiune in acest sens si sa dovediti ca nu aveti venituri si ca sunteti eleva/studenta.
Pensia se va stabili, daca indepliniti conditiile pentru admiterea actiunii, la maxim 1/4 din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni realizate de debitorul obligatiei de intretinere. Daca acesta nu lucreaza, acest cuantum va fi stabilit raportat la venitul minim pe economie si va fi de 150 lei/luna.
Astfel, valoarea pensiei nu este conditionata de taxele universitare, de costurile dv. cu vacantele si altele. Acestea nu pot conduce la obligarea parintelui la plata unei pensii de peste 1/4 din veniturile sale pentru a va acoperi dv. cheltuielile.
Aceastza pensie a majorului poate fi acordata numai pana la implinirea varstei de 26 de ani daca va veti afla in continuarea studiilor. Daca nu veti mai urma studiile sau veti realiza venituri, oricand debitorul poate introduce o cerere de sistare a platii pensiei, nemaifiind intrunite conditiile avute in vedere de catre instanta la data acordarii ei. ;)
Suma ce reprezinta pensia de intretinere nu va fi stabilita in functie de cheltuielile pe care le face cel indreptatit sa o primeasca (in speta dv. reprezentand plata taxa facultate, etc), ci in functie de veniturile cu caracter constant al celui obligat la plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata??? frampolarbear frampolarbear Am si eu o mica poveste, parintii mei au dat divort in octombrie 2007 cand eu aveam 19 ani, acum am 20 in iulie 2008, in octombrie 2007 am intrat la facultate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ancamt ancamt Bună ziua! As avea câteva întrebări înainte sa acționez în vreun fel. Tatăl meu m-a părăsit când aveam vârsta de 5 ani și cu toate ca judecătorul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)