avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... obtinere permis conducere cetatean strain
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

obtinere permis conducere cetatean strain

Buna ziua, as dori sa stiu daca un cetatean UE poate sa dea examen si sa obtina permis de conducere in Romania. Mentionez ca este om de afaceri din Marea Britanie, are permis de conducere acolo, insa de cate ori este oprit de politia din Romania, este altfel privit cand vede ca e britanic ("acolo ati facut scoala de soferi cu volanul pe dreapta, aici se conduce invers"... etc).

Multumesc mult pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 04:36, 10 Iulie 2010
Din pacate, Marea Britanie este unul din statele care nu a semnat Convenţia asupra circulaţiei rutiere, pentru care permisele de conducere naţionale emise de acestea pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea persoanelor posesoare ale unor astfel de permise.
[ link extern ]
Pentru a obntine permisul de conducere, cetateanul britanic, trebuie sa faca dovada urmarii unui curs de pregatire teoretica prin cursuri organizate de unitati autorizate si a unui curs de pregatire practica numai in prezenta si sub supravegherea directa a unui instructor autorizat in acest sens.
La finalizarea acestui curs va sustine examenul organizat de autoritatea competenta.
Documentele necesare pentru inscrierea la examen: [ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Preschimbarea permiselor de conducere eliberate de autoritatile straine
Acte necesare pentru preschimbarea permiselor de conducere eliberate de autoritatile straine:
- permisul de conducere eliberat de autoritatile straine, in original si traducerea legalizata a acestuia;
- documentul de identitate, in original si copii xerox, dupa cum urmeaza:
* adeverinta, buletinul sau cartea de identitate, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in Romania (nu se preschimba si elibereaza permise de conducere cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate);
* pasaportul si legitimatia de sedere temporara/ carnetul de identitate, in cazul cetatenilor straini cu resedinta/ domiciliul in Romania;
* pasaportul romanesc pentru cetatenii apatrizi cu domiciliul in Romania.
- dovada de sedere legala in strainatate pentru o perioada mai mare de 6 luni, respectiv:
* pasaportul romanesc cu viza statului strain aplicata in perioada in care a fost eliberat permisul de conducere strain;
* alte documente eliberate de autoritatile straine, ministerul de externe roman sau misiunile diplomatice ori oficiile consulare romane din strainatate;
* cetatenii straini cu domiciliul sau resedinta in Romania nu trebuie sa faca dovada sederii in strainatate decat daca acestia au obtinut cetatenia romana sau s-au repatriat si au obtinut permisul de conducere strain dupa stabilirea in Romania.
- fisa detinatorului permisului de conducere completata prin dactilografiere, semnata de titular si avand aplicata fotografia acestuia;
- fisa medicala tip A completata de o policlinica autorizata;
- avizul psihologic;
- certificat de cazier judiciar;
- declaratia notariala a solicitantului din care sa rezulte ca permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic si ca titularul acestuia nu mai poseda alt permis de conducere romanesc sau strain, precum si mentionarea altor permise de conducere avute anterior;
- chitanta de plata a contravalorii permisului de conducere.

Din cele prezentate nu rezulta o discriminare pentru cetatenii englezi. Va rog sa indicati actul normativ prin care cetatenii englezi sunt obligati sa sustina examen pentru obtinerea unui permis de conducere romanesc. Va multumesc.
Legea cu probleme aici: [ link extern ]
Mentiuni similare aici: [ link extern ]

In noul cod rutier am gasit urmatoarele:
Art. 42. – Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina se preschimba, în conditiile legii, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe raza careia titularul are domiciliul sau, în cazul cetatenilor straini si al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, resedinta.
E posibil sa fie o problema de interpretare?
:(

Mea culpa...am ratat modificarile la modificari..:sorry:
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
Laura Ciobeica, moderator
Nicaieri nu este indicat ca cetatenii englezi sa fie obligati sa sustina examen, sau cel putin eu nu am vazut asa ceva... insa el doreste sa un permis nou, obtinut in Romania, pentru a nu mai avea remarci de genul celei pe care am prezentat-o mai devreme. Si daca isi preschimba permisul, il va avea numai pe cel obtinut in Romania, sau ii ramane in posesie si cel vechi, obtinut in UK?

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Article 7(5) Directive 91/439/EEC clearly stipulates that no person may hold a driving licence from more than one Member State. This includes withdrawn licences.

Vezi aici pct. 21:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de conducere obtinut in grecia ContSters172430 ContSters172430 Mi am luat permisul de conducere in Grecia ,as dori sa stiu cat timp este valabil in Romania si ce trebuie sa fac ca sa il schimb? Multumesc (vezi toată discuția)
Permis de conducere obtinut in afara chivu sorin chivu sorin buna ziua!as vrea sa stiu daca un permisul de conducere obtinut in Italia este valabil in Romania,si ce trebuie sa fac la reintoarcerea si restabilirea in ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere strain - preschimbare - CatalinF CatalinF Buna, Am dobandit permisul de conducere in Italia in perioada in care locuiam acolo, acum vreau sa il preschimb in unul Romanesc, doar ca de vreo 3 luni ... (vezi toată discuția)