avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PLATA PRENATAL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PLATA PRENATAL

Vreau sa stiu cine plateste prenatalul?Firma la care lucrez sau alta institutie??? va rog
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 15:10, 1 Iulie 2010
Potrivit art.36 din O.U.G. nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata, calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, iar plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
b) institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurari de sanatate, pana la data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (2) si pentru persoanele prevazute la art. 23 alin. (2) si la art. 32.

Potrivit art.38 din O.U.G. nr.158/2006, sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Contributii concediu prenatal si postnatal rominaduca rominaduca Buna, Sunt insarcinata si am 31 de saptamani si conform legislatiei pot sa intru in concediu prenatal de 63 zile incepand cu sap. viit., iar dupa nastere la ... (vezi toată discuția)