avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare masina din firma cu datorii la fisc
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare masina din firma cu datorii la fisc

Buna ziua!

Am o nelamurile si sper sa ma ajute cineva.

Vreau sa vand o masina a firmei, dar firma are datorii.

As vrea sa stiu daca trebuie sa platesc toate datoriile pentru a putea vinde obtine certificatul fiscal sau pot sa platesc doar anumite datorii restante, cum ar fi: impozit pentru masina, impozit forfetar, CAS,...

Mi-a spus cineva ca e suficient sa fie platit impozitul pentru masina, dar cred ca e prea simplu asa.

Sper sa ma puteti ajuta.

Va multumesc.

Alin G!
Cel mai recent răspuns: mike78 , utilizator 10:53, 24 Iulie 2012
ART. 264
Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport

(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Ati fost corect informat : impozitul pe masina este creanta fiscala locala si este cel care trebuie achitat inaintea vanzarii
Restul creantelor fiscale sunt la bugetul de stat sau bugetul asig sociale de stat si
existenta lor nu impiedica vanzarea unui autoturism .
Conform art. I din OG nr. 30/2011,art. 264 alineatul (5) din Legea 571/2003 se abrogă începând cu data de 17 septembrie 2011, de unde ar rezulta ca instrainarea unui autoturism este posibila si cu creante fiscale locale neachitate.Sa inteleg ca traim in Romania unde orice lucru bun trebuie stricat sau am interpretat gresit legea? :D
Daca va referiti la art 264 din Codul Fiscal, modificat de OG 30/2011 nu ati interpretat gresit, dar in OG 29/2011 - M.Of 626/2011 - art 1 punctul 50 modifica art 113 -Certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile publice locale- din Codul de procedura fiscala :
[ link extern ]

"...
4)Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidenţa organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.
(5)Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.
(6)Prevederile alin. (4) şi (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenţei şi procedurilor de lichidare."


Multumesc de informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere auto de la primarie nutzzu nutzzu Buna ziua.Am vandut un auto,am cvc ,dar am si cateva datoirii catre bugetul local,altele decat impozitul pe masina respectiva,care este la zi. As putea sa ma ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal anaf si/sau factura WStefan WStefan Este o firma care are o masina de vanzare. Conform celor spuse, persoana de la firma cu care am vorbit, masina a fost cumparata de noua, in Germania, in ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la primarie Aurel.207 Aurel.207 Buna ziua! As dori si eu ajutor (sfaturi) in urmatoarea situatie: Am vandut un autoturism si cei de la primarie nu vor sa mi l scoata de la impozit cum ca as ... (vezi toată discuția)