Dr de uzufruct este incesibil?
Mai exact care ar fi raspunsul la grila aceasta :
Uzufructul prezinta urmatoarele caractere jridice:
a. drept real accesoriu;
b. drept incesibil;
c. drept temporar.
repet: confunzi exercitiul cu dreptul.
daca am merge pe teoria ta ... inseamna ca atata timp cat uzufructul poate fi cesionat ... atunci .. cesionarul poate notifica prin intermediul executorilor judecatoresti pe proprietar si astfel ii face opozabila cesiunea. cesionarl cedeza la randul lui uzufructul catre alta persoana ... iar aceasta notifica propritar si ii decine cesiunea opozabila si tot asa .. tot asa .. ... timp de 10 .. 20 ... 30 .. 40.. 50 100 ani ..etc. anuland orice posiblitate pt. nudul proprietar de a profita in vreun fel de dreptul acestuia.
de asemenea ... confunzi dreptul de uzufruct cu un simplu drept al unui locatar asupra unei case ... de exemplu. Deci .... daca uzufructuarul a castigat acest drept printr-un contract de la proprietarul unei case si mai departe uzufructuarul inchiriaza aceasta casa .... atunci tu intelegi o cesiune a dreptului de uzufruct. Chiar daca in fapt ... si uzufructuarul si locatarul are drept de folosinta al casei ... nu inseamna ca amandoi sunt titularii unui dr. de uzufruct.
Pai in primul caz avem de-a face cu un act civil de dispozitie ... iar in al doilea acaz avea de-a face cu un act civil de administrare. Regimul lor juridic este diferit. Regulile aplicabile sunt diferite.
Prin ce act incheiat intre uzufructuar si... cel care foloseste bunul?
Cum transmiti exercitarea intregului dreptul de uzufruct (si nu doar uzul) catre alta persoana daca nu cesionezi dreptul insusi?... Eu asta nu prea vad cum s-ar face...
Adica toata chestiunea este undeva la o limita si cam fiecare hotaraste spre ce inclina, asa vad eu... Daca as gasi in dreptul nostru un mod de a lasa pe altul sa se bucure de TOATE drepturile uzufructuarului... s-ar cesiona atunci exercitiul dreptului. Dar asta nu se popate sau nu ma pot gandi eu acum prin ce act transmit asta. Asa ca... poate ma ajutati si atunci imi scot palaria in fata celor care l-au combatut cu succes pe Filipescu. :D
draga mea ... daca cedarea emolumentului ... ar coincide cu cedarea uzufructului ... atunci primul act de constitutire a dreptului de uzufruct ... cat si el doilea de cedare a dreptului de uzufruct ar fi acte juridice pricipale ... independente unul de altul.
dar cedarea exercitiului dreptului este strans legata de actul de constitutire a dr. de uzufruct .. si reprezinta un contract accesoriu al accestuia.
de exemplu .. nulitatea unuia atrage nulitatea celuilalt (accesorium sequitur principale). termenul cedarii dreptului de exercitiu este interdependent de termenul de constituire a dreptuluid e uzufruct ...
Uzufruct viager
nutu_tim
Buna ziua,
Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, ... (vezi toată discuția)
Uzufruct
cornelia1605
buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)