avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident la trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident la trecerea de pietoni

salut,saptamana trecuta marti am accidentat o persoana la trecea de pietoni nesemaforizata.victima are ambele maini fracturate de la incheietura(una cu atela gipsata si cealalta in gips pana la cot) si 2 copci la cap.ar da semne ca vrea sa ne impacam. cam cate zile de ingrijiri medicale poate primi?cam cati bani se mai dau?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:46, 7 Iulie 2010
Plangerea penala prealabila e introdusa in termen de 2 luni de la data la care partea vatamata a cunoscut sau putut cunoaste identitatea faptuitorului .In acest sens , se poate adresa agentilor de politie care efectueaza actele de cercetare, in vederea furnizarii datelor ce tin de persoana celui care a intrat in conflict cu legea penala .

Daca leziunea comporta un numar de ingrijiri medicale mai mare de 60 sau fapta a fost savarsita in timpul exercitarii unei profesii sau meserii, sau, in timpul exercitiului unei asemenea activitati, in stare de ebrietate, actiunea penala e pusa in miscare din oficiu.(art.184 , alineatul 2, 4)

Sanctiunile prevazute de art.184 din Codul penal sunt amenda penala sau inchisoarea ( care poate fi suspendata conditionat , in temeiul art 81 , daca n-a fost aplicata o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni, si se aprecieaza ca faptuitorul isi poate indrepta comportamentul fara a fi privat, efectiv, de libertate, acest mod de individualizare al pedepsei fiind o facultate, nu o obligativitate a instantei de judecata ).

deci termenul in care se poate introduce plangerea ese de 60 zile nu 2 luni, partea vatamata este informata de politie cu privire la acest aspect si i se inmaneaza un proces verbal prin care ia la cunostinta ca in 60 zile de la data producerii evenimentului poate depune plangere. Cu privire la leziuni numarul de zile de ingrijiri se da dupa consultul de specialitate al medicului legist in baza unui nomenclator care poate fi gasit la IML (din pacate nu avem acces la acest nomenclator numai daca aveti pe cineva acolo va poate lasa sa va uitati pe el ), iar in acest nomenclator sunt prezentate aproape toate tipurile de leziuni si modul de producere al acestora precum si numarul de zile de ingrijiri medicale necesare, dar mai trebuie sa tinem cont ca in orice caz de vatamare corporala pot aparea diverse complicatii. Oricum daca aveti duii cu privire la certificatul medico legal il puteti contesta, si puteti solicita o contraexpertiza , contra cost bineinteles.

va doresc succes, stiu cam prin ce treceti in cazul meu leziunile au fost minore dar si asa pana la trecerea celor 60 de zilevoi sta cu sufletul la gura:sorry:
Plangerea trebuie sa cuprinda datele si mentiunile prevazute de lege si trebuie introdusa organelor in drept, in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Termenul de introducere are caracterul unui termen de prescriptie, supus intreruperii sau suspendarii potrivit art. 123 C. pen. Ea poate fi introdusa peste termen numai daca se face dovada fortei majore sau a cazului fortuit. Plangerea prealabila depusa dupa expirarea termenului legal are drept consecinta incetarea urmaririi penale, in faza urmaririi penale si incetarea procesului penal, in faza judecatii. In caz de infractiune flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa constate fapta, chiar in lipsa plangerii prealabile, apoi procedeaza potrivit legii. Plangerea prealabila va cuprinde date cu privire la reclamant si faptuitor, obiectul (punerea in miscare a actiunii penale, plata de despagubiri civile si cheltuieli judiciare), motivate in fapt si drept ale plangerii, probele prin care se sustine, data depunerii si semnatura.

Art. 284 ne lamureste: Termenul de introducere a plangerii

(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

(2) Cand persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 2 luni curge de la data cand persoana indreptatita a reclama a stiut cine este faptuitorul.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
atunci politia de ce ne informeaza ca termenul este de 60 zile, mentionez ca termenul exista si pe tipizatele politiei, undeva ceva nu este ok
Certificatul medico-legal poate fi contestat in prima faza, la Comsia de Avizare a INML apoi,la Comisia Nationala de Avizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen plangere penala pt. lovire xuser xuser In cat timp trebuie sa depun plangerea penala pt. lovire? Mentionez ca am stat 5 zile in spital, dupa care am mai primit 8 zile de la medicul legist. ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu vatamare corporala-ce pot eu sa fac? barbu_ady barbu_ady buna ziua ma numesc bardu adrian acum o saptamana logodnica mea a fost lovita de o masina pe trecerea de pietoni.vina apartine in totalitate soferului.ea este ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala claudiuRr claudiuRr Totul s-a intamplat in fata unei discotecii unde un prieten de-al meu era agresat de mai multi tineri printre care si patronul discotecii, eu m-am bagat pentru ... (vezi toată discuția)