avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Bună ziua,

Mă confrunt cu o situaţie neplăcută şi aş avea nevoie de sfatul uni specialist. Pe scurt problema stă în felul următor:
1. Bunica mea a decedat în martie 2004
2. Moştenitorii ei sunt tatăl meu (decedat şi el în 1980) şi două surori.
3. Tatăl meu a avut trei copii (eu, o soră şi un frate)
4. Neavînd posibilităţi financiare pentru a face dezbaterea succesiunii aceasta nu s-a făcut.
5. În anul 2008 una dintre moştenitoare (o mătuşă) şi sora mea au făcut la notariat o renunţare la moştenire, înţelegînd că renunţă doar la o parte din masa succesorala.
6. Deşi succesiunea nu s-a dezbătut nici până astăzi, vreau să ştiu dacă cele două pot face o retractare a renunţării.
7. Părerile care le-am primit au fost total opuse. Un notar imi spune că se poat retracta pentru că au fosta făcute după mai mult de şase luni de la data decesului, un al notar spune că se puteau retracta dacă erau făcute şi retractate în cele şase luni de la deces.
8. Menţionez că decesul a avut loc în anul 2004, renunţările au fost făcute în 2008 şi succesiunea nu a fost dezbătută şi nici deschisă de niciunul dintre moştenitori

Mulţumesc şi aştept răspuns cât mai repede,

Manuela
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:37, 6 Iulie 2010
Renuntarea la mostenire este definitiva. Insa nu exista renuntare partiala la mostenire.
Asa ca , acel inscris prin care cele doua au renuntat la pretentiile asupra unor bunuri din mostenire nu echivaleaza cu o renuntare la mostenire.
Renuntarea la mostenire (ca si acceptarea, de altfel) poate fi facuta valabil in termenul de 6 luni de la deces. Actul de renuntare incheiat dupa trecerea celor 6 luni nu are nicio valoare, renuntatorul putand reveni oricand asupra declaratiei sale. Dar, daca nu a acceptat in cele 6 luni, nici retractarea renuntarii facute ulterior nu il poate repune in drepturi.

Oricum, renuntarea nu poate privi doar o parte din bunuri si nici nu poate fi facuta in favoarea cuiva. Renuntarea este pur abdicativa.

Daca au acceptat succesiunea, vor figura ca mostenitoare in cota parte asupra intregii averi, dupa care pot face tot ce doresc cu cotele lor, inclusiv sa le doneze unuia sau altuia dintre comostenitori. Dar asta numai cu indeplinirea conditiilor de forma si de fond pentru actul de donatie si cu plata taxelor aferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,se poate retracta renunțarea la succesiune(moștenire)?...În ... Casa215 Casa215 Bună ziua,se poate retracta renunțarea la succesiune(moștenire)?...În 1996 am fost cu mama la notar și am cedat și eu și mama dreptul meu în favoarea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire danceform danceform Buna ziua , In momentul in care se da in fata notarului o declaratie de renuntare la mostenire ( succesiune ) , care este autentificata de catre notar , ... (vezi toată discuția)
Va implor sa ma sfatuiti - succesiune Bogdan_24 Bogdan_24 Treaba e mai incalcita oleaca deci: am avut o matusa care decedat in urma cu o luna si ceva problema e ca nici nu ne-am gandit ca se va intampla asa ceva atat ... (vezi toată discuția)