avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... mai multe amenzi in aceeasi noapte?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

mai multe amenzi in aceeasi noapte?

Se poate ca o persoana sa primeasca mai multe sanctiuni contraventionale pe parcursul aceleiasi nopti, la intervale orare diferite pentru tulburarea linistii? In speta este vorba despre muzica data la maxim toata noaptea.
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 17:06, 9 Iulie 2010
Intrebati userul ... E in masura sa va raspunda la aceasta intrebare . Insa stiti ca nu doar locatia trebuie sa difere . E suficient daca difera si caracteristica TIMP .
Ar fi vorba de o contraventie continua din spusele userului ... Pana in momentul in care se constata si se sanctioneaza prima data . :)
Dupa constatare ,daca se continua cu fapta , se comite o fapta distincta . ;)
Sunt fapte distincte.
A se vedea OG 2/2001 prvind regimul juridic al contravetiilor.
Art. 16 din OG 2/2001 arata expres ca procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Pe ce va bazati cand afirmati ca este o contraventie continua? Ca asa spune userul? Sau ca asa spune legea? Dar daca legea nu spune ca este o contraventie continua? Si daca agentul constatator este rapid la mana (scrie un proces- verbal in cinci minute) ii poate aplica intr-o ora 12 amenzi ? Puteti sa aduceti ca argument o speta relevanta? Eu va pot spune ca in practica nu se confirma ceea ce sustineti dumneavoastra in teorie!
Pentru contraventia respectiva, tulburarea ordinii si linistii publice(muzica tare toata noaptea), se aplica o sanctiune contraventionala conform lg 61/1991.
Momentul in care agentul constatator constatata comiterea contraventiei aplica si sanctiunea...parerea mea este ca nu poate aplica sanctiunea decat contravenientului , cu care trebuie sa stea de vorba, sa il legitimeze...si bineinteles dupa oprirea muzicii(cand se si incheie activitatea contraventionala)...pentru aceasta agentul il va sanctiona. daca dupa o perioada de timp(indiferent cat si daca este intr-o zi sau alta) contravenientul tulbura ordinea si linistea publica savarsind aceasi contraventie este amendat si pentru a doua fapta. Sunt doua contraventii distincte, petrecute la intervale de timp diferite.

Aceasi speta am avut-o de nenumarate ori cu privire la contraventia de "apelare in mod repetat la mila publicului" ...daca constatai fapta la ora 11:00 pe str. republicii si ulterior la ora 13 pe str. Primaverii, comisa de aceasi persoana...aplicai 2 contraventii.
Spirios a scris:

Pe ce va bazati cand afirmati ca este o contraventie continua? Ca asa spune userul? Sau ca asa spune legea? Dar daca legea nu spune ca este o contraventie continua? Si daca agentul constatator este rapid la mana (scrie un proces- verbal in cinci minute) ii poate aplica intr-o ora 12 amenzi ? Puteti sa aduceti ca argument o speta relevanta? Eu va pot spune ca in practica nu se confirma ceea ce sustineti dumneavoastra in teorie!


Ma bazam strict pe prevederile legale .
Bineinteles , in urma discutiilor purtate , cam asta a reiesit . Ca este vorba de o contraventie in forma continuata .
Nu conteaza ca o fi agentul rapid la scris , atata timp cat persoana , in urma constatarii continua sa faca acelasi lucru , cu agentul constatator langa el , de exemplu .
In urma constatarii actul continuitatii este oprit si se savarseste o noua contraventie . In dovedire , avem si prevederea legala referitoare la prescriptia contraventiei continuate , momentul de cand curge , ori prescriptia nu poate curge decat ptr o fapta terminata ( contraventia continua e terminata in acest caz prin constatare , chiar daca ea continua dupa constatare si atunci vorbim de a doua contraventie ) .
Tot ce trebuie sa difere cum am zis si mai sus , este una din caracteristicile , Loc sau Timp . Si e suficient ca sa avem 2 contraventii . Bineinteles , in cazul de fata , referindu-ne la acelasi tip de fapta , dupa ce a fost constatata .
Jurisprudenta puteti gasi la sectiile de politie , jandarmerie etc , sau instante .
Ca in practica nu se intampla ... Nu stiu daca faceti referire la ceea ce faceti dvs in practica serviciului ( daca aveti calitatea de ag. constatator ) , ptr ca eu stiu ca se intampla , dovada fiind si mesajul lui @Brokeru22 . Insa posibilitatea legala exista in acest caz . Asta era ideea .

Alte discuții în legătură

Vecini recalcitranti AnaAnita AnaAnita Asociatia de proprietari se poate indrepta pe cai juridice impotriva unui vecin care ma deranjeaza prin zgomote la orice ora din zi si din noapte? Am chemat ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala. ce sa spun in instanta sa scap de amenda? GimiMonk GimiMonk Ne-am intalnit mai multi in camin si am dat un \"chef\", de fapt era ziua unui coleg si ne-am adunat mai multi prieteni. Nu am distrus nimic, nu au existat ... (vezi toată discuția)
Este normal? Sorin Costel Sorin Costel Buna ziua. E corect sa fiu sancționat cu două amenzi pentru aceeași faptă. Am oprit sa imi cumpăr o cafea si am traversat dus intors. (vezi toată discuția)