avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Clauze nerespectate din contractul de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Clauze nerespectate din contractul de credit

Si eu ma numar printre romanii nefericiti care au luat un credit in CHF , iar pe langa ca sa ridicat aceasta moneda foarte mult a mai venit si banca si a ridicat dobanda , de la o dobanda de 5,5% pe an au ridicat-o in mod abuziv la 6,99% pe an.Am fost la protectia consumatorului si am facut o reclamatie catre OTP Bank , dar de o luna nu sa intamplat nimic.Ma intereseaza daca stie cineva cum sa procedez ca sa-mi revina dobanda la cat am semnat cu ei in mod normal contractul si cum pot sa-mi recuperez banii furati de aceasta banca.A avut vreodata o persoana castig de cauza cu acesti camatari legali? , daca da ma intereseaza cum?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai.pavel , utilizator 11:10, 9 August 2010
ar trebui sa mergeti la un avocat, sa va vada contractul si sa va zica daca aveti sanse sau nu.
daca in contract, banca isi rezerva dreptul de a mari dobanda, aveti ghinion
Cipriann80 a scris:

Si eu ma numar printre romanii nefericiti care au luat un credit in CHF , iar pe langa ca sa ridicat aceasta moneda foarte mult a mai venit si banca si a ridicat dobanda , de la o dobanda de 5,5% pe an au ridicat-o in mod abuziv la 6,99% pe an.Am fost la protectia consumatorului si am facut o reclamatie catre .... Bank , dar de o luna nu sa intamplat nimic.Ma intereseaza daca stie cineva cum sa procedez ca sa-mi revina dobanda la cat am semnat cu ei in mod normal contractul si cum pot sa-mi recuperez banii furati de aceasta banca.A avut vreodata o persoana castig de cauza cu acesti camatari legali? , daca da ma intereseaza cum?Multumesc.



interventie moderator

Va rog frumos sa stergeti denumirea societatii implicate in discutie (accesati editare) si sa cititi Regulamentul de postare.
In acest forum se discuta ideea si nu persoana juridica.Altfel, la cate persoane nemultumite de modul in care procedeaza anumite societati, sunt, ar trebui sa transformam forumul in "loc de insultat societatile..." si va puteti imagina si urmarile...
Multumesc frumos pentru intelegere si colaborare.

Referitor la intrebarea dvs., completez sfatul dat de colega gi_jane in sensul ca, puteti formula o sesizare si la BNR si dupa caz, o actiune in instanta insa, doar dupa studierea atenta a clauzelor contractuale, de catre un specialist in domeniu.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Verificati inainte ,totusi, cu atentie contractul. "Se poarta" introducerea de clauze minuscule, printr-un coltisor al contractului, de genul: "banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda cand...". In mod normal ar trebui undeva in contract si precizat modul de stabilire a dobanzii(EURIBOR+..., BUBOR +..., etc.). In al treilea rand, in contracte se specifica de regula ca rezolvarea conflictelor se face pe cale amiabila si abia apoi prin plangere la... si la...(acest lucru se specifica si pe site-ul ANPC). Ati solicitat explicatii la banca?
Daca ati facut deja reclamatie la ANPC si nu ati primit raspuns, faceti o revenire si reamintiti-le obligatia legala de a raspunde.
Este bine , intre timp, sa consultati si un avocat, care este cel mai in tema sa va ajute.
Buna ziua,

Am si eu un contract de credit cu ipoteca si la unul din paragrafe apare specificat “Dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii. Dobanda poate fi modificata in mod unilateral de catre Banca, luand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (ex: EURIBOR/LIBOR/BUBOR etc.), fara a fi necesar consimtamantul Clientului.”.

In 2008 s-a modificat dobanda in sensul ca la o crestere LIBOR 3M de 0.37 rata dobanzii a crescut cu 1.29. In momentul in care am intrebat care a fost algoritmul care a dus la aceasta crestere tinand cont ca LIBOR 1M suferit o scadere fata de momentul acordarii creditului(nu se specifica in contract ce LIBOR se ia in considerarea deci nu vad de ce ar folosi 3M in loc de 1M).

Mi s-a raspuns ca LIBOR 3M a fost luat in calcul si ca acesta a crescut. De asemenea pentru a mi se explica cum s-a ajuns de la 0.37 la 1.29 mi s-a spus (in scris pe email) ca au fost luati in considerare alti 3 factori:
- fluctuatia cursului de schimb
- cresterea costurilor la care se finanteaza banca pentru a putea acorda credite clientilor
- criza internationala de lichiditate

In acest moment ma lupt cu OPCul carora incerc sa le deschid ochii ca "politica Bancii" specificata in contract nu este sinonima cu luarea in considerare a celor 3 factori (externi) pentru a majora dobanda. De asemenea etc ul care urmeaza dupa EURIBOR/LIBOR/BUBOR nu poate fi asimilat cu fluctuatiile cursului de schimb sau criza internationala de lichiditate. Poate fi extinsa la dobanda de referinta a dolarului irakian insa nu la cei 3 parametrii.

Din pacate se pare ca platesc fara nici un folos impozitul la stat fiindca cei de la OPC sunt cam.... odihniti. Raspunsul lor standard este ca, in 10 zile de la primirea notificarii de majorare a dobanzii aveam posibilitatea de a rambursa creditul integral.

Intentia mea este de a recupera sumele platite datorita majorarii dobanzii si de a reveni la forma initiala a contractului cu dobanda initiala deoarece banca , prin luarea in considerare a 3 factori noi, nu a respectat paragraful legat de modificarea dobanzii. Cel mai probabil se va ajunge in instanta si ma intreb daca:
- este instanta urmatorul pas sau mai exista si o alta alternativa
- am sanse de reusita avand in vedere cele mentionate mai sus
- care sunt costurile de timp si bani aferente unui proces in instanta
- daca in baza raspunsului in scris (email) primit de mine pot contesta majorarea dobanzilor si alti clientii OTP Bank

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte aditionale contract de credit PJF PJF Buna ziua. Am primit de curand o scrisoare cu schimbarile survenite la nivelul contractului de credit pe care il am la Bancpost, unde se specifica faptul ca ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Credit bcr / calcul al dobanzii in mod eronat !? rog ajutor si sfat valimaxim valimaxim buna ziua. Ma numesc Valentin Maxim. In anul 2005 luna iulie am contractat un credit ipotecar de la BCR de 50000 de euro. De curand am primit de la BCR ... (vezi toată discuția)