avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie care contine o alta ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie care contine o alta fapta decat cea savarsita

Am si eu o intrebare:

Intr-o noapte ma aflam la volanul masinii mele; am intrat intr-un sens giratoriu si am facut dreapta intr-o zona in care aveam interzis.

La 10 minute m-a oprit o masina de politie iar politistul mi-a spus ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului in acel sens giratoriu lucru care nu este adevarat. Daca nu viram pe sensul in unde aveam interzis intradevar as fi trecut pe culoarea rosie a semaforului.

Mi-a fost retinut permisul iar procesul verbal prevede ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului, politistul nementionanad nimic despre faptul ca de fapt eu am intrat pe o strada unde era semnul interzis.

As vrea sa contest procesul verbal de contraventie. Credeti ca am vreo sansa? Ce motive ar trebui sa invoc?

VA multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 17:19, 8 Iulie 2010
Unde erati cand v-a opprit agentul? Pe strada in care aveti sens interzis?
Oricum.. trebuia sa va opriti la semafor daca pe sensul de mers era`rosu` si virarea in orice parte era interzisa ..
E cam subtire argumentatia dvs.
E clar ca ati trecut pe rosu si aceasta este contraventia retinuta in sarcina dvs. Alte motive , nu puteti invoca fara sa le puteti dovedi in instanta.. Daca ati semnat si procesul verbal.. cu atat mai putin. Daca nu l-ati semnat el este semnat de un martor la care a apelat agentul.
Buna ziua !
Contestati procesul verbal pe motiv de nelegalitate, mentionand situatia de fapt si aducand probe in acest sens. Solicitati si interogatoriul agentului constatator.
Cu stima !
MA intrebam oare daca nu cumva trebuia sa asteptati culoarea verde inainte de a patrunde in intersectie .
Motivele ce se impun a se regasi intr-un proces verbal sunt prevazute in O.G. nr 2/2001 , la art 16 , 17 respectiv 19 , dupa caz .
Pe de alta parte , avandu-se in vedere jurisprudenta Curtii Europene ( cauza Anghel c. Romaniei , Ozturk c. Germaniei etc. ), in materie contraventionala , care constituie izvor de drept ptr instantele romanesti , sarcina probei inclusiv in materie contraventionala , cade in sarcina agentului constatator , consfintindu-se astfel prezumtia de nevinovatie , astfel ca procesul verbal , prin sine insusi , nu poate face dovada absoluta a vinovatiei contravenientului , drept ptr care instanta care va fi competenta sa judece fondul cauzei dvs , va trebui sa plece de la prezumtia de nevinovatie a dvs . Daca aveti martori care pot sustine existenta altei stari de fapt decat cea retinuta prin procesul verbal , formulati in termen legal plangere contraventionala la judecatoria competenta teritorial .
maria.b a scris:

Am si eu o intrebare:

Intr-o noapte ma aflam la volanul masinii mele; am intrat intr-un sens giratoriu si am facut dreapta intr-o zona in care aveam interzis.

Daca nu viram pe sensul in unde aveam interzis intradevar as fi trecut pe culoarea rosie a semaforului.

ca de fapt eu am intrat pe o strada unde era semnul interzis.

As vrea sa contest procesul verbal de contraventie. Credeti ca am vreo sansa? .



Usserul spune ca a intrat in sensul giratoriu , semafor culoare rosie, alta cale de acces interzisa (tocmai datorita acestui sens giratoriu, in care trebuie sa te incadrezi) Deci singura cale se urmat era in sensul giratoriu, semaforul era rosu, a fortat semaforul si a luat/o la dreapta pe sensul interzis. Trebuia sa stea la semafor chiar daca urma sa o ia la dreapa , dupa semafor si daca nu ar fi fost interzisa intrarea..
Desigur, este liber oricine sa apeleze la justitie, dar tot usserul intreaba.. ce sanse are... Este greu sa dovedeasca altceva ,daca nu are probe beton...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
ContSters122901, utilizator
@lndines
Sunt de acord cu dvs si cred ca trebuia sa intre in sensul giratoriu doar dupa ce semaforul se facea verde . Si cu siguranta a savarsit contraventia .
Dar ... nu este datoria dumneaei sa dovedeasca nevinovatia .
Tineti cont ca Romania a fost condamnata la CEDO tocmai ptr asa ceva ( vezi Anghel c. Romaniei ) . Agentul constatator are obligatia sa dovedeasca existenta contraventiei , deoarece contraventiile la regimul rutier , in speta, respectarea culorii rosii a semaforului , sunt aplicabile unei categorii generale , adica tuturor soferilor . Astfel , beneficiaza de prezumtia de nevinovatie , iar in lipsa de probele acuzatorii , beneficiaza de principiul "in dubio pro reo" , ptr ca instanta nu va aplica prezumtia de veridicitate a celor consemnate in procesul verbal , fara sa existe alte probe in dovedire . Daca nu exista inregistrari sau martori , are toate sansele sa beneficieze de anularea procesului verbal .Sunt cateva recursuri in jurisprudenta tribunalelor romanesti , care au facut aplicabilitatea jurisprudentei CEDO .

Alte discuții în legătură

Contestatie proces verbal + permis suspendat peterpant peterpant Buna, Am avut prima intalnire cu Politia Rutiera, mi-a fost suspendat permisul pe 3 luni + amenda contraventionala. Mentionez ca am permisul doar de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului Sinziana_brj Sinziana_brj Buna sa va fie ziua! cunoaste cineva care este procedura sau dupa ce anume se ghideaza agentii rutieri atunci cand opresc un autoturism pt ca ar fi trecut pe ... (vezi toată discuția)
Neacordare de prioritate melcsy melcsy daca agentul de circulatie cine l-a oprit a fost singur, fara nici un martor se poate contesta procesul verbal de contraventie?..ce sansa de castig sunt? care ... (vezi toată discuția)