avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... neacordare de prioritate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

neacordare de prioritate

daca agentul de circulatie cine l-a oprit a fost singur, fara nici un martor se poate contesta procesul verbal de contraventie?..ce sansa de castig sunt? care ar fi temeiul legal pe baza caruia se poate?
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 02:02, 18 August 2010
trebuie vazut procesul verbal pentru a aprecia sansele dvs de castigare a contestatiei
Plangere impotriva unui proces verbal de contraventie se poate face oricum in termen de 15 zile de la comunicare.
Numai ca, dupa cum, se stie, agentul constatator nu trebuie sa faca dovada ca cele mentionate in cuprinsul procesului verbal corespund cu cele petrecute in realitate (desi ar trebui sa se faca o asemenea dovada).
Depinde si de cele mentionate in procesul verbal.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Mihai Vaduva, Avocat
vaduva mihai a scris:

Numai ca, dupa cum, se stie, agentul constatator nu trebuie sa faca dovada ca cele mentionate in cuprinsul procesului verbal corespund cu cele petrecute in realitate (desi ar trebui sa se faca o asemenea dovada).
Depinde si de cele mentionate in procesul verbal.


Imi permit sa va informez ca subzistra obligatia ca agentul constatator sa faca dovada existentei contraventiei retinute prin procesul verbal . S-a statuat ca sarcina probei revine agentului constatator si nu contravenientului , in lumina jurisprudentei CEDO (cauzele Anghel c. României , Engel c. Olandei, Lutz c. Germaniei, Lauko c. Slovaciei si Kaubec c. Slovaciei) , acest gen de contraventie (referitoare la circulatia pe drumurile publice) si altele care se refera si au aplicabilitate asupra unei categorii generale ( adica obligatiile legale sunt aplicabile tuturor soferilor) intra in sfera "acuzatiilor penale" la care se refera primul paragraf al articolului 6 din CEDO. La aceasta incadrare conduc doua argumente : norma juridica ce sanctioneaza astfel de fapte are caracter general (O.U.G. nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se adreseaza tuturor soferilor ) , iar sanctiunea contraventionala aplicabila urmareste un scop preventiv si represiv .
Tocmai din aceste considerente , ptr instantele romanesti , jurisprudenta CEDO constituie izvor de drept si au astfel obligatia de a porni de la principiul prezumtiei de nevinovatie in judecarea cauzelor ce au ca obiect plangerile contraventionale ( acest principiu al prezumtiei de nevinovatie a contravenientului in fata instantei a fost statuat si in cauza Anghel c. Romaniei , care a avut acelasi obiect , procedura contraventionala , in care Romania a fost condamnata de curte ) .
Da, este adevarat ce sustineti dvs, numai ca, la acest moment, procesul verbal de contraventie face dovada pana la inscrierea in fals.
Ceea ce an sustinut eu are ca temei practica instantelor judecatoresti la acest moment.
Si, va rog sa ma credeti ca am avut cateva procese de acest gen.
Cunosc cazuri in care , atata timp cat intimatul nu a putut proba existenta contraventiei , procesul verbal a fost anulat . :)
Una este inscrierea in fals si alta este respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie care de altfel profita petentului , in lipsa probei .
Si cu toate acestea , practica instantelor este neunitara .
Opinez ca si corecta varianta in care instanta respecta principiul nevinovatiei , fara a susprapune contraventionalul cu penalul .
Nu contest existenta jurisprudentei de care aveti dvs cunostinta . Desi , asta ar leza niste principii constitutionale .

Anexez o decizie , in care instantele , atat cea de fond cat si cea de recurs , dau eficienta jurisprudentei CEDO anuland procesul verbal in lipsa probei din partea agentului constatator .

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Diana Ramona, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie - obiectiuni Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Daca in procesul verbal , la obiectiuni este prevazut ca acesta nu corespunde realitatii, instanta va tine cont de acest aspect? (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala xianu xianu am primit o amenda in(accent pe in) localitate(o comuna) pe E85 ca nu aveam faza de intalnire aprinsa. am primit amenda 140 si 2 puncte penalizare Daca ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie care contine o alta fapta decat cea savarsita maria.b maria.b Am si eu o intrebare: Intr-o noapte ma aflam la volanul masinii mele; am intrat intr-un sens giratoriu si am facut dreapta intr-o zona in care aveam ... (vezi toată discuția)