avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... disponibilizari dispuse de guvernanti
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

disponibilizari dispuse de guvernanti

Luand in considerare prevederile Ordonantei 63/2010 pt. modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare, poate fi disponibilizata o mama care isi creste singura copilul? Legea nu o protejeaza deloc? In caz de o eventuala disponibilizare cum se poate apara?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pasaportista , utilizator 17:23, 10 Iulie 2010
Pana si angajatorii "de stat" sunt obligati, in cazul in care nu exista alte prevederi, sa tina cont de criteriile de disponibilizare prevazute de CCMUN 2007-2010:

ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

Asa ca, daca se aplica corect dispozitiile legale, ar trebui sa fiti printre ultimii care pleaca:)
vaiacondios a scris:

Sindicatul isi poate exprima parerea numai in cazul unor disponibilizari colective, adica 10 persoane daca sunt 20-100 anjajati, 10% daca sunt peste 101 angajati, etc, dar un sef "inteligent" disponibilizeaza de cateva ori pe ani sub acest numar, astfel se evita si plata salariilor compensatorii, nu?


1. Sindicatul poate acorda ajutor membrilor sai si individual nu numai colectiv.
2. Salariile compensatorii se acorda si in cazul concedierilor individuale.
3. Un sef "inteligent" poate da peste un lider de sindicat si mai "inteligent" (daca nu sunt amandoi mana in mana).
Sa o luam punctual pentru ca eu sunt "gica contra" si vreau sa demonstrez cum de poate face ca sa fie rau pentru unicul intretinator de familie:

"2. Salariile compensatorii se acorda si in cazul concedierilor individuale"-va referiti la cele din contractul colectiv de munca, 1 salariu sau cateva. Eu vorbeam de Legea 98/1999 care ar acorda pana la 12 salarii medii pe institutie pentru bugetarii de cu vechime de 15 ani.


"ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:

c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor."
Aceste prevederi sunt avute in vedere numai daca postul desfiintat nu este unic in institutie si se pot face aceste criterii de departajare.


Nu mai dati sperante desarte oamenilor ca in Romania ar putea fi aparate drepturile, ca vor fi protejati de nu stiu ce lege, cand e clar ca acestea au fost facute in asa fel incat sa fie sarite si ocolite cand se doreste cu orice pret sa fie pastrati anumiti oameni si dati afara altii"

Se vor pastra cu siguranta posturi vacante cu toptanul, nu se va da nici o compensare mai mare de 1 salariu. Mi-as dori sa nu fie asa pentru ca copiii unora vor sa mai mearga la scoala in Romania, pentru ca mai speram sa ii prinda pe hoti politistii, pentru ca speram sa mai putem primi un sfat medical etc. dar experienta mea trista de pana acum a demostrat ca legea si justitia in Romania sunt cam schioape.
Legea 98/1999 se refera la aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.128 din 29 august 1998 pentru reglementarea modului şi conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului, emisă în temeiul art. 1 pct. 15 lit. d) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.328 din 29 august 1998, cu modificari şi completari ... :-/

Cred ca este vorba despre OUG nr.98/1999 privind protecţia socială a persoanelor ale căror contracte individuale de muncă vor fi desfăcute ca urmare a concedierilor colective ...:)
Si cum de regula sunt mana-n mana e clar ca biata femeia v-a fi disponibilizata.Mai ales daca nu se intelege bine cu seful.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizari florentin65 florentin65 Care este cadrul legal al disponibilizarilor din primarii si care este metodologia acestor disponibilizari? (vezi toată discuția)
Concediere pt motive ce nu tine de persoana salariatului biancad biancad In cazul in care o companie este nevoita sa renunte de exemplu la jumatate din posturile existente in cadrul unui departament datorita scaderii volumului de ... (vezi toată discuția)
Concedieri nelegale? redking redking Societatea comerciala unde lucram ne-a dat preaviz de 30 zile si mie si sotiei in care spune ca nu mai sunt locuri vacante, compatibile cu pregatirea ... (vezi toată discuția)