avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Rolul juristului român în societatea româneascã
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Rolul juristului român în societatea româneascã

B-) Bună dimineaţa, vă salut pe voi toţi şi pe puţini cunoscuţi.
Pentru astăzi, vă propun un subiect ce mi s-a părut destul de interesant - rolul juristului - în secial al juristului român în societatea românească.
Ideea a plecat de la unele discuţii pe tema rolul juristului, cu persoane ce au terminat dreptul ce doresc o profesie în domeniu, dar şi cu persoane fără pregătire juridică.
Juriştii au spus că doresc o profesie în domeniu, pentru că este bine plătită - magistrat, avocat, că vror să câştige mulţi bani pentru conturi, maşini, case etc., cei ajuridici au spus că juristul nu are nici un rol important în societate.
Răspunsurile lor m-au pus pe gânduri, dacă răspunsurile ajuriştilor oarecum le înţeleg, pe cele ale juriştilor sub nicio formă nu pot fi acceptate, aşa că m-am gândit să văd şi părerea altora, mai ales că am urmărit interminabilele discuţii despre intrarea în I.N.M.. (mă întreb dacă mulţi din cei care doresc să intre în magistrură tot astfel de gânduri au).
Există profesii altruiste, şi printre ele cred că se numără şi cea de avocat ori magistrat, cred că rolul juristului este cel de educator şi nu de încurajator al lipsei de respect, poate că pe unii această ultimă caracteristică îi deranjează, dar am văzut avocaţi care le spun clienţilor " lasă MÃ aduci şi tu bani sau un viţel la procuror şi scapi sau îţi dă o pedeapsă mai mică " În primul rând modul de adresare mi se pare nelelocul lui - MÃ - arată lipsă de respect faţă de client, apoi să-i dai de înţeles că dacă ştie unde să întrebe scapă. Am văzut avocaţi care cer foarte mulţi bani de la clienţi - mai mulţi decât s-ar cere în mod normal, de ex. pentru un dosar penal pe loviri şi ameninţare s-a cerut 1000 euro - adică urmăresc să scoată câţi mai mulţi bani de la clienţi - nu credeţi că dreptul nu mai este ars boni et eqvi?
Mă întorc la rolul de educator al juristului şi vă întreb cum credeţi că se poate manifesta, fie că este vorba de magistrat, avocat ori simplu jurist.
Cât mai multe răspunsuri pozitive mă vor determina să cred că nu spun aberaţii. Cât mai multe răspunsuri negative mă vor face să mă întreb dacă mulţi din cei care doresc să ajungă magistraţi, vror doar să se căpătuiască.
Scuzati-mi stilul critic, dar am început să mă satur să fiu pus pe acelaşi nivel cu cei josnici, doar că suntem în acceaşi breaslă - a juriştilor. B-)
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 23:04, 13 Ianuarie 2008
Interesant subiect.
Cred ca societatea de azi este vrajita de mirajul de a avea cat mai multi bani. Nu conteaza de unde si cum ti-au parvenit, esentialul e sa-i atraga in visteria ta.
Cunosc cateva familii de notari, si modul lor de viata. Am ajuns la singura concluzie si aceea ca banii ii cam tampesc pe unii. Suint unii care nici macar nu se bucura de agoniseala lor, singura adevarata bucurie pentru ei este aceea de a acapara cat mai multi bani, in asta consta fericirea lor. Castiga cu mult mai mult decat pot cheltui, dar totusi sunt nemultumiti de castigurile lor. Daca mergi la notar pentru o dare certa sau o autentificare risti sa fii refuzat de foarte multi notari, ca nu vor sa-si piarda timpul cu cestii marunte de unde incaseza maruntis, vor cvc-uri, ipoteci uriase, unde onorariul este enorm. Si totusi fac in asa fel incat daca nu esti fiu de notar nici sa nu poti ajunge asa ceva. Nimeni nu vrea sa ia stagiari ... si toate franele care exista. La mine in zona cred ca ar putea sa fie de 3 ori mai multi notari si astfel nu vor mai fi refuzati clientii, nu vor mai pierde timpul asteptand actele, iar notarii vor castica mult mai mult decat necesarul unei persoane.
Sigur ca e nevoie de juristi, dar nimeni nu face nimic ca sa constientizeze macar clasa oamenilor de afaceri, ei ar avea nevoie macar de un jurist part-time 4 ore pe saptamana ...
Iar juristii toti se bat pentru a prinde un post unde e rostul de ciolan ..
B-) Nu este pentru prima data cand intreb asa ceva, si nici prima data cand primesc raspunsuri destul de evazive. Consider ca trebuie adoptata o atitudine mult mai critica, mai ofensiva fata de situatia actuala din sistemul juridic. Vreau sa vad o solidarizare a celor care mai au un minimum de valori, de principii sanatoase fata de aceasta profesie, atitudine care sa se faca auzita, nu doar sa stea si sa accepte sa fie marginalizati de cei impostati si incompetenti.
Consider, ca pentru a accede intr-o profesie juridica, trebuie sa ai mai intai o fundatie de principii minime de urmat, ceea ce nu vad la multi.
Solutia ar putea fi o atitudine mult mai neconforma fata de cei neveniti in sistem. B-)
Ce pacat ca acest post a fost abandonat de asa multa vreme...Asa de multa lume cu atatea opinii diverse si toate valoroase, interesante si chiar....surprinzator de candide...si complet cutremuratoare....
Juristul roman? Saracuţu de el ...are bani mai multi sau mai puitni ....o gramada de munca.....destul de mult respect....inca o gramada de munca....cum mai ziceam odata....uita de weekend ...de ideea aia romantica a onestitatii, dreptatii si justitiei....si dupa cativa ani ....intra intr-un robotism fanatic....sa dea dosar dupa dosar....doar ca sa se complaca mai tare intr-un status quo dureros..
mai deschide o firma, doua pe langa ...mai face un copil ...mai il trimite pe la scoli .. mai o nepoata la barou....apoi fiul fiica la procuratura ...si la 60 de ani ....jumate din orash ...ii este fin sau nash....:"> B-) dragutz nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce ramura de drept se castiga mai bine lautz lautz Salutare, Adresez si eu o intrebare specialistilor in domeniu. In ce ramura de drept se castiga cel mai bine ca avocat? Multumesc (vezi toată discuția)
Atributiile unui jurist AnaMariaIacob AnaMariaIacob Buna seara ! Am si eu o intrebare ... Recent l\'am rugat pe tatal meu sa ma lase (ca proba) sa fiu \\"jurist\\" firmei lui ... ideea este ca eu nu stiu de ... (vezi toată discuția)
Se merita sa faci facultatea de drept? AslPls AslPls Probabil o intrebare foarte comuna insa ideea este simpla. Am de ales intre Drept si Academia Navala. Sunt o fire extrovertita, dornica de a invata, eu unul ... (vezi toată discuția)