As dori sa stiu, o astfel de declaratie data la notar, ce rol are de imprumut sau donatie si dupa cat timp se poate prescrie?
Declaratia este formulata in felul urmator:
"Subsemnatul X, domiciliat in ...., declar ca am primit de la sotia mea Y (fosta ....), suma de ......, pentru a achita sulta conf. sentintei civile nr. ...... pronuntata in dosarul nr. ......, de Judecatoria ........ si pentru a achita un credit BRD.
Declar de asemenea ca suma de ..... am primit-o anterior casatoriei noastre si ca aceasta provine din fondurile proprii ale sotiei mele".
actul de care faceti vorbire imbraca atit forma unui contract de donatie cit si a unui contract de imprumut. depinde de imprejurarile in care este folosit...
Dac ar fi un contract de imprumut s-ar prevede in el si un termen la care trebuie sa fiereturnata suma respectiva. Obligatia specifica contractului de imprumut este aceea ca la data scadentei imprumutatul returneza imprumutatorului bunul imprumutat sau un bun de acelasi gen, aceesi cantitate si valoare. In declaratia dvs nu am observat sa va fi asumat o astfel de obligatie.
Este adevarat ca data scadenta se mentioneaza de obicei in continutul contractului si reprezinta momentul in care imprumutatul trebuie sa restituie bunul. Daca insa, aceasta data nu s-a treut in actul scris, asta nu inseamna ca obligatia de restituire nu mai exista. Obligatia exista indiferent, singura diferenta sta in data scandeta. Cand aceasta nu este trecuta in contract,. imprumutatorul poate cere restituirea bunului in termen de 3 ani de la data incheierii contractului. Termenul de 3 ani, este un termen legal de prescriptie pentru obligatiile civile.
tinind cont de faptul ca utilizatorul a solicitat informatii despre evacuarea unei persoane din locuita anterior, putem discuta despre un contract de imprumut a carui restituire poate fi solicitata in termen de 3 ani de la data acordarii, in cazul in care termenul de restituire nu este mentionat expres in corpul contractului de imprumut incheiat. nu putem uita insa, si de revocarea donatiei care poate fi solicitata de catre donatar...