avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... -25% din salariu, se poate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

-25% din salariu, se poate?

In Decembrie 2008 pana in Mai 2009, societatea unde am lucrat a redus fara nici un motiv salariul cu 25 % pe motivul crizei care in acel moment nici nu exista in acea societate (am o copie dupa bilant in care arata ca are profit ~7 mld). Pe cartea de munca aveam 1.600 lei si luam salariu 870 lei. Am facut reclamatie la ITM si mi-a fost data dreptate, in sensul ca s-a constatat ca mi-a fost luat 25% din salariu fara nici un motiv, dar tot nu mi-am primit diferenta de bani.Mi-am dat demisia in mai 2009 si in ianuarie 2010 i-am dat in judecata, iar in timpul procesului acestia au depus statele de plata cu salariul pe care l-am luat si foile de prezenta cu program normal de 8 ore, iar in aprilie cand a fost ultima infatisare s-a intrat in judecata. M-am uitat pe net la nr de dosar si scrie ca mi-a fost respinsa cererea ca fiind nefondata, iar eu inca nu am primit hotararea de la judecatorie acasa.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 19:17, 26 August 2010
Buna ziua !
Atacati cu recurs hotararea emisa , in termen ( care curge de la comunicare ). Este interesant de vazut si motivarea completului de judecata .
Nu din intamplare cunosc in amanunt si acest caz si nu ne putem explica faptul ca instanta a gasit si aici cererea nefondata.
Am consultat cel putin trei avocati care nu au putut sa-si explice nici ei aceasta minune ramanand sa vedem cu totii minunea de motivare care si in acest caz incepe sa mearga pe patru lunisoare de zile.Aici este vorba despre o instanta din Constanta care are foarte mare grija de acest angajator.
Cum va reusi sa se nasca va vom aduce la cunostinta fiind sigur o capodopera.
:stunned:
Nu stiu ce motiv ar avea sa imi respinga cererea ca fiind nefondata, dar imi ca se va ajunge la o situatie in care eu sa nu pot primi motivarea la timp ca sa pot face recurs, tipic angajatorului acesta. Si toate pentru ce, ca suma restanta pe care eu o cer este destul de mica in comparatie cu toate "darile" pe care ei ar trebui sa le plateasca pentru a fi favorizati. Doar ca sa nu creeze un precedent si ca, colegii mei sa nici nu indrazneasca sa faca la fel.
Eu propun sa faceti ceva publicitate negativa prin ziare, stiri TV, poate va da banii ....... cred ca numai daca vor fi luati in vizor de populatie sa mearga pe calea legala.
Eu asa ma supar pe acesti asa zisi patroni, X-( As fi in stare sa scriu la firmele cu care fac afaceri pentru a vedea acestia cat de nesatul este patronul, ca la fel se comporta cu toti, poate ii insala si pe ei......daca pierde increderea colaboratorilor poate vede cu alti ochi viata....dar mici sperante sa faci ceva cu acesti mafioti, nici nu merita sa le spui mafioti (mafiotii din Sicilia respectau poporul de rand, chiar il ajuta la necaz, se omorau doar intre ei pentru putere si faceau victime colaterale)
Romanul in general nu stie cum sa fure mai mult de la cei necajiti!
Motivareaaaaaaaa!!! Este o capodopera, va anunt dinainte sa cititi.
"Potrivit art.41 alin.2c.m, cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod, modificarea referindu-se la oricare dintre elementele contractului individual de munca." - Nici nu e vorba in acest proces de modificarea contractului de munca in nici un fel, ci doar de retinerea fara motiv a unei sume din salariu, lunar.
"Situatia expusa si dovedita de angajator se incadreaza in cazutile de forta majora reglementata de art.48 c.m., astfel ca diminuarea salariului cu 20-25% al tuturor salariatilor prin hotarirea AGA, reprezinta atributul angajatorului referitor la reorganizarea activitatii sale in functie de realitatile economice." - Aici pot spune ca in primul rand societatea nu si-a dovedit situatia de criza, deoarece eu am bilantul contabil care dovedeste un profit de 7 mld pe anul 2008,decembrie 2008 fiind prima luna de retineri salariale nefondate sa nu mai zic, ca in aceasta perioada salariul meu a fost marit de la 1400 la 1600 lei; unde e criza? Cazurile de forta majora nu cuprind si criza financiara, ci doar calamitati naturale, chestii dinastea. Apoi referitor la reorganizare, aceasta s-a facut dupa o luna si ceva dupa ce eu am plecat din firma,nu ar trebui luata in calcul.
"Aceasta prerogativa este recunoscuta si in ccm unic la nivel national in art.43 care reglementeaza plata salariilor de baza in proportie de 75% in situatiile exceptionale de intrerupere a lucrului, astfel drepturile salariale sunt inferioare celor reglementate de contractele colective la nivel inferior sau celor din contractele individuale de munca." - Situatia de intrerupere a lucrului nu a existat in perioada la care se face referire, deoarece a fost depus in instanta in stat cu prezenta de 8 ore zilnic, in fiecare luna mentionata de mine.
E clar ca sunt luata de proasta prin raspunsul primit. Daca aveti idei de modalitatea exprimarii in recurs, va rog sa ma ajutati. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Despre apel / recurs ClaudiaN ClaudiaN Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Am actionat societatea in instanta ptr. urmatoarele capete de cerere: - plata diferentei salariale intre ... (vezi toată discuția)
Transfer asistentă upu fără consimțământ Veronica7 Veronica7 O asistenta din upu poate fi transeferata pe alta sectie fara consimtamantul ei (vezi toată discuția)
Act adițional Zese Zese Șeful m a amenințat ca mi schimba decretul(Actul adițional de muncă) că are nevoie de salariați. Eu nu doresc acest lucru. In concluzie îl poate ... (vezi toată discuția)