avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... -25% din salariu, se poate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

-25% din salariu, se poate?

In Decembrie 2008 pana in Mai 2009, societatea unde am lucrat a redus fara nici un motiv salariul cu 25 % pe motivul crizei care in acel moment nici nu exista in acea societate (am o copie dupa bilant in care arata ca are profit ~7 mld). Pe cartea de munca aveam 1.600 lei si luam salariu 870 lei. Am facut reclamatie la ITM si mi-a fost data dreptate, in sensul ca s-a constatat ca mi-a fost luat 25% din salariu fara nici un motiv, dar tot nu mi-am primit diferenta de bani.Mi-am dat demisia in mai 2009 si in ianuarie 2010 i-am dat in judecata, iar in timpul procesului acestia au depus statele de plata cu salariul pe care l-am luat si foile de prezenta cu program normal de 8 ore, iar in aprilie cand a fost ultima infatisare s-a intrat in judecata. M-am uitat pe net la nr de dosar si scrie ca mi-a fost respinsa cererea ca fiind nefondata, iar eu inca nu am primit hotararea de la judecatorie acasa.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 19:17, 26 August 2010
Este atat de interesanta motivarea .....
Interesanta ca interesanta dar jenanta este destul.
Asta este justitia romana in acest moment si-si merita locul ce-l ocupa in Europa.
Chiar aceasta judecatoare nu stie sa deschida codul munmcii,sau a deschis altceva?
Daca cititi motivarea (privind neaplicarea legii sindicatelor-art.10) data de aceeasi judecatoare in procesul meu cu acelasi angajator puteti vedea cum se motiveaza cu ajutorul contraargumentelor curtii constitutionale;interesant!!?? , jenant!!!!??
Pentru linistea noastra iata ca mai exista si judecatori care ...judeca!
Cazul este foarte asemanator cu al colegei @daniela25
Tip: Decizie
Nr./Dată: 1628 (23.12.2004)
AUTOR: CURTEA DE APEL ALBA IULIA -secţia litigii de muncă
Domenii asociate:
Contracte de muncă

Modificarea unilaterală a contractului de muncă în privinţa salariului.
Forţă majoră. Inadmisibilitate.


Modificarea unilaterală a contractului de muncă în privinţa salariului. Forţă majoră. Inadmisibilitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 41 al. 1 din Codul muncii modificarea contractului individual de muncă se poate face numai cu acordul părţilor.
Prin excepţie, modificarea unilaterală a contractului de muncă de către unitate poate avea loc numai în cazurile şi condiţiile prevăzute în Codul muncii.
Singurul caz în care este admisibilă modificarea contractului de muncă în privinţa salariului este acela al sancţionării disciplinare pe perioadă determinată.
Forţa majoră poate duce la modificarea contractului de muncă în mod unilateral de către unitate numai cu caracter temporar, numai sub aspectul locului şi felului muncii nu şi în privinţa salariului.


SECŢIA CIVILÃ - DECIZIA CIVILÃ NR. 1628/23 DECEMBRIE 2004

Prin sentinţa civilă nr. 205/2004, pronunţată de Tribunalul Sibiu, în dosarul nr. 981/2004, a fost admisă contestaţia formulată de contestatoarea V.S. împotriva intimatei S.C. Trei Stejari S.A.
Instanţa a dispus anularea deciziei nr. 38/2004 emisă de intimată şi a obligat-o pe aceasta să plătească contestatoarei diferenţele salariale cuvenite pe perioada 01.01.2004 şi până la încetarea contractului de muncă.
Pentru a pronunţa această soluţie prima instanţă a reţinut că prin decizia nr. 38/2.02.2004 intimatul a modificat în mod unilateral salariul reclamantei stabilindu-l la suma de 6.500.000 lei pe lună, în loc de 12.225.237 lei pe lună, cât era anterior emiterii deciziei contestate.
Instanţa a arătat că decizia contestată este nelegală deoarece potrivit art. 41 din Codul muncii orice modificare a clauzelor contractului individual de muncă poate fi făcută numai cu acordul părţilor şi în speţă un astfel de acord nu a existat.
Ca o consecinţă a anulării deciziei contestate instanţa a obligat-o pe intimată să plătească contestatoarei diferenţa dintre salariul pe care l-a încasat în baza deciziei 38/2004 şi cel pe care ar fi trebuit să-l încaseze potrivit contractului de muncă.
Împotriva acestei soluţii a declarat recurs intimata în contestaţie solicitând modificarea ei în sensul respingerii contestaţiei.
În dezvoltarea motivelor de recurs intimata în contestaţie a susţinut că soluţia instanţei de fond este nelegală fiind dată cu aplicarea greşită a legii. Intimatul în contestaţie a susţinut că tribunalul a dat o interpretare eronată disp. art. 41 al. 2 şi 3 din Codul muncii. De asemenea s-a arătat că în cauza este prezent motivul de casare prev. de 403 pct. 10 c.pr. civ.
În acest sens recurenta arată că instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra apărării formulate, în sensul că reducerea salariului reclamantei a fost determinată de un caz de forţă majoră.
Deliberând asupra recursului, prin prisma motivelor invocate şi din oficiu, curtea reţine următoarele:
Prin decizia nr. 38 emisă de intimată la 2.02.2004 s-a modificat unilateral de către unitate salariul contestatoarei.
Criticile recurentei cu privire la interpretarea eronată de către instanţa de fond a disp. Art. 41 şi 48 din Codul Muncii sunt nefondate.
Art. 41 alin.1 din Codul muncii prevede ca normă de principiu faptul că modificarea contractului individual de muncă se poate face numai cu acordul părţilor. Aliniatul 2 al aceluiaşi articol arată că prin excepţie modificarea contractului de muncă se poate face în mod unilateral de către unitate numai în cauzele şi condiţiile Codului Muncii.
Potrivit dispoziţiilor Codului Muncii singurul caz în care este admisibilă modificarea contractului de muncă în privinţa salariului este acela al sancţiunii disciplinare pe o perioadă determinată.
În speţă, corect instanţa a reţinut că măsura modificării salariului nu numai că a avut loc în lipsa unei sancţiuni disciplinare, dar a fost dispusă şi pe o perioadă nedeterminată.
Forţa majoră ca temei al modificării contractului individual de muncă nu poate fi invocată în speţă de recurent. Art. 48 din Codul Muncii prevede expres că în situaţii de forţă majoră angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii NU şi SALARIUL.

Va atrag atentia ca aici articolul 48 este din Codul muncii de Ardeal iar cel de la motivarea in discutie este cod de Constanta adica de Marea Neagra !!

Traim in Romania si asta ar fi trebuit (de demult) sa nu mai fie o scuza. !!!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
rosu gheorghe, utilizator
Poate trebuiau clarificate acele situatii de forta majora.

Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
ContSters161342, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre apel / recurs ClaudiaN ClaudiaN Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. Am actionat societatea in instanta ptr. urmatoarele capete de cerere: - plata diferentei salariale intre ... (vezi toată discuția)
Transfer asistentă upu fără consimțământ Veronica7 Veronica7 O asistenta din upu poate fi transeferata pe alta sectie fara consimtamantul ei (vezi toată discuția)
Act adițional Zese Zese Șeful m a amenințat ca mi schimba decretul(Actul adițional de muncă) că are nevoie de salariați. Eu nu doresc acest lucru. In concluzie îl poate ... (vezi toată discuția)