va rog mult de tot sa ma ajutati, sotul meu a fost casatorit 10 ani, din care a rezultat 2 copii, in acest moment baiatul are 12 ani si fata are 7 ani.In urma divortului baiatul a ramas in grija noastra si fata in grija fostei, noi avand drept de vizita din 2 in 2 sapt sa luam fata la domiciliul nostru, pe timpul vacantei de paste si de iarna cate o sapt si in vacantza de vara o luna.Problema e ca sora fostei sotii a venit in luna iunie in tara cu procura de la fosta prin care ii da dreptul sa scoata fata din tara, iar pe data de 17.06.2010 a scos fata din tara ducand-o in spania acolo unde fosta lucreaza(mentionez nu detine rezidenta), fara acordul sotului meu, nici macar nu ne-a anuntat stiind ca vrem sa o luam o luna in vacanta de vara.In timpul procesului ea nu s-a prezentat, doar a imputernicit avocata, ea nevenind sa-si vada copii de 2 ani.I s-a incredintat fata prin hot. jud. sa o creasca la domiciliul parintilor ei din romania nicidecum in spania.sunand-o sotul sa o intrebe cand aduce fata in romania a spus ca nu o mai aduce ca o da la scoala in spania.
invatatine va rog ce putem face ca sa putem sa o obligam sa aduca fata in tara, sa putem mentine relatiile cu ea, mentionez ca o iubim foarte mult pe fata si nu vreau sa renuntz fara lupta.
mai mentionez ca pe cale amiabila nu ne putem intelege ea folosindu-se tot timpul de santaje si amenintari ptr a-si indeplini scopul.
In urma mesajului acesta am primit ca sfat sa formululez plangere penala impotriva fostei sotii pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,conf.art.307 al.2 c.pen.
Plangerea trebuie sa o dovedesc cu probe acte,martori,orice alte probatorii acceptate de lege.
Avand in vedere sfatul primit i-am trimis o scrisoare cu confirmare de primire prin care o anuntam ca pe data de 01.08.2010 ne prezentam la domiciliul ei din bz sa luam fata, iar atunci cand o sa ne prezentam la acea data sa luam fata si la programul de vizita stabilit pana atunci avem de gand sa chemam politia ca sa ne intocmeasca proces verbal prin care sa constate ca nu s-a respectat programul de vizita stabilit prin hotarare judecatoreasca si o sa chemam politia pana in toamna cand ar trebui sa inceapa fata scoala, cand o sa aflam sigur daca chiar nu mai are de gand sa aduca fata in tara.
Intrebarea mea este daca acestea vor fi considerate probe suficiente ca sa-i deschida dosar penal, si poate in felul acesta o sa se sperie si o sa ne aduca fata in tara, sau sunt insuficiente. Si as mai vrea sa va intreb daca stiti cumva daca am putea sa facem vreun fel de plangere si la protectia copilului.
Mai specific ca noi acum vrem sa strangem probe si pentru a deschide proces de reincredintare copil si daca stiti cumva daca probele stranse pana acum o sa cantareasca la proces, inclusiv dosarul penal pe care am vrea sa-l facem fostei.
Va rog mult de tot sa ne sfatuiti daca e bine procedat pana acum si sa ne invatati ce ar mai trebui facut.
Va multumim anticipat!!!!!
Stimata doamna Maria084,
In primul rand vreau sa mentinez ca va apreciez pentru faptul ca sunteti atat de dedicata acestor copii. Realizez ca nu cunosc persoanele implicate in aceasta situatie deci..evident.. este foarte posibil sa judec problema destul de superficial.Totodata tin sa mentionez ca nu va raspund pentru a va sicana ci exclusiv pentru a exprima un alt mod de a vedea lucrurile ..cel putin din afara problemei.
Afirmati ca pe mama naturala nu o intereseaza soarta copiilor dar tot din sustinerile dumneavoastra reiese ca mama fetei s-a asigurat ca aceasta sa fie bine ingrijita de catre parintii ei.Totodata blamati faptul ca in prezent copila se afla in ingrijirea sorei mamei desi considerati ca e obligatia ei personala.
Cu toate acetea ..vad ca dumneavoastra scrieti aici..si nu sotul dumneavoastra (tatal copilei). Deduc ca sotul a "delegat"aceasta sarcina unei persoane apropiate...din diverse motive. In mod similar ..mama naturala a copilului a delegat persoanele apropiate ei sa o ajute cu aspectele ce tin de ingrijirea si bunastarea acestui copil. Presupun ca in cazul in care fetita ar fi incredintata sotului dumneavoastra.. fetita ar fi ingrijita de tata si de dumneavoastra. Deci avem in balanta :tatal ajutat de noua sotie pe de o parte..si pe de alta parte mama ajutata de sora ei. De ce ar inclina balanta in partea dumneavoastra?
Sustineti si ca nu vi se pare corect ca fetita sa fie despartita de tatal ei.(vorba vine "despartita" pentru ca nimic nu-l impiedica pe tata sa se deplaseze in Spania...dar presupun ca ganditi aspectul in acesti termeni avand in vedere distanta apreciabila si costurile deplasarilor).Daca fetita ar fi incredintata tatalui... vi se pare corect sa fie despartita fetita de mama? ( evident..mama locuind in Spania .. s-ar confrunta cu problema costurilor ridicate de transport si imposibilitatii de a se deplasa des pe distante atat de mari) Asadar .. avem in balanta "lipsa mamei" pe de o parte... si pe de alta parte avem "lipsa tatalui". De ce talerul tatalui ar cantari mai greu?
Copiii se ataseaza de persoanele cu care petrec mult timp. Petrecand mai mult timp cu tatal decat cu mama..e firesc ca acum sa simta un atasament mai puternic fata de tata. Peste cativa ani, daca fetita ramane la mama, este foarte posibil ca situatia sa se inverseze.Oamenii reactioneaza la schimbari dar,in cele din urma, se adapteaza. Majoritate copiilor plang in prima zi de gradinita,cand merg in excursii sau in cam toate situatiile ce necesita desprinderea de tot si toti cei cu care erau obisnuiti. Cu toate acestea.. ne lasam copiii la gadinita, in tabere etc. Ceea ce incerc sa demonstrez este ca nu orice situatie care ii determina pe copii sa planga .. constituie un rau pentru ei.Doar daca un psiholog considera ca dezvoltarea psihica a fetitei este afectata de toate aceste aspecte putem vorbi intradevar de o problema. Pozitia dumneavoastra subiectiva poate determina aprecieri viciate.Evident.. e bine sa tineti sub observatie totul...si sa apelati la un psiholog pentru a va confirma sau infirma banuielile.
Exista o pilda in Biblie.(din pacate am retinut-o din copilarie..si nu pot sa fac trimiteri exacte)
Pe scurt: Se facea ca doua femei au nascut in aceiasi noapte si dupa nastere au pus copii unul langa altul. Dimineata..unul dintre copii era mort. Fiecare dintre mame sustinea ca al ei este copilul viu. Pentru a rezolva problema s-au prezentat in fata regelui. Acesta(regele) le-a zis sa incerce sa se inteleaga ...si daca nu reusesc.. atunci sa aduca copilul in fata lui pentru ca il va taia cu sabia ..si da fiecareia o jumatate. Imediat..una dintre femei a fost de acord cu "solutia "regelui considerand ca asa ar fi corect.Cealalta femeia a zis ca mai bine sa-i lase copilul "rivalei"..decat sa-l omoare. Decizia regelui consider ca e evidenta.
Am tinut minte povestea pentru ca reprezinta bine ideea cum ca nu intotdeauna ce e corect..e si cel mai bine(mai ales cand e vorba de copii).Din pacate avem deseori tendinta sa vedem lucrurile exclusiv de pe pozitia talerului balantei in care ne aflam si omitem viziunea de ansamblu saumacar sa incercam sa vizualizam situatia si de pe cealalta parte. In cazul prezentat de dumneavoastra nimeni nu poate aprecia in mod absolut in care dintre familii ar fi mai fericita fetita. Instanta a dat o hotarare aparent echitabila(un copil tatalui.. unul mamei) Situatia se poate schimba in baza unor dovezi incontestabile. Cat timp nu exista motive evidente de ingrijorare(de ex neasigurarea de catre mama a unor conditii decente)am dubii ca vreo instanta ar schimba decizia initiala avand la baza drept unic motiv faptul ca tatal sufera mai mult decat mama. E vorba de interesul superior al copilului.. nu al parintilor.
Vizita minora
UTILIZ
Buna,
Sunt divortat, in urma casatoriei avem o fetita de 3 ani care a fost incredintata spre crestere mamei. In urma divortului am obtinut dreptul la vizita ... (vezi toată discuția)