avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cetatean strain cu rezidenta in romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cetatean strain cu rezidenta in romania

sunt un cetatean egiptean casatorit cu cetatean roman si detin carte de rezidenta pe o perioada de 2 ani -deocamdata-in romania.intrebarea mea este,pot sa fiu angajat de catre o firma romaneasca?am dreptul la munca pe baza acesteii rezidente obtinute pentru reintregirea familiei?am aceleasi drepturi in munca ca un alt cetatean roman?multumesc.
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 14:43, 12 Iulie 2010
Ordonanta de Urgenta nr. 56/2007 este cea care reglementeaza incadrarea in munca a cetatenilor starini pe teritoriul Romaniaei .( vezi art. 4 alin. 3 lit. b).
In cazul in care sotul Dvs. este cetatean roman, puteti incheia contract individual de munca in baza Art. 5 lit g) din OUg 56/2007:
"Art. 5. - Pot fi încadrati în muncã sau, dupã caz, pot presta muncã la persoane fizice sau juridice din România, fãrã autorizatie de muncã, urmãtoarele categorii:
a) strãinii titulari ai dreptului de sedere permanentã pe teritoriul României;
b) strãinii al cãror acces pe piata muncii din România este reglementat prin acorduri, conventii sau întelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state, dacã aceastã posibilitate este stabilitã prin textul acordului, conventiei sau întelegerii;
c) strãinii care au dobândit o formã de protecþie în România;
d) strãinii care desfãsoarã activitãti didactice, stiintifice sau alte categorii de activitãti specifice cu caracter temporar în institutii de profil acreditate din România, în baza unor acorduri bilaterale, sau ca titular al unui drept de sedere pentru desfãsurarea de activitãti de cercetare stiintificã si personalul înalt calificat, în baza ordinului ministrului educatiei, cercetãrii si tineretului, precum si strãinii care desfãsoarã activitãti artistice în institutii de culturã din România, în baza ordinului ministrului culturii si cultelor;
e) strãinii care urmeazã sã desfãsoare pe teritoriul României activitãti temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritãti administrative autonome;
f) strãinii care sunt numiti sefi de filialã, reprezentantã sau de sucursalã pe teritoriul României a unei companii care are sediul în strãinãtate, în conformitate cu actele prevãzute de legislaþia românã în acest sens;
g) strãinii membri de familie ai cetãtenilor români;h) strãinii angajati ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau în unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, detasati în România, cu conditia prezentãrii permisului de sedere din acel stat."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model contract de colaborare pers juridica si persoana cetatean strain swwweetyoli swwweetyoli buna ziua,eu mi am dobandit cetatenia romana de 5 luni dar momentan nu am certificatul de nastere si buletin romanesc.Ce fel de contract pot eu incheia cu o ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cetatean american cu viza de sedere angajat angajat unde pot gasi in codul muncii specificate informatii despre incadrarea in munca cu contract a unui cetatean american cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei ... (vezi toată discuția)
Necesitate urgenta de sfaturi!!! elda elda Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: Studentii, straini bursieri ai statului roman in ce conditii pot lucra? Care sunt procedurile care trebuie urmate ... (vezi toată discuția)