avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... necesitate urgenta de sfaturi!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

necesitate urgenta de sfaturi!!!

Buna ziua,
Intrebarea mea este urmatoarea: Studentii, straini bursieri ai statului roman in ce conditii pot lucra? Care sunt procedurile care trebuie urmate si care sunt obligatiile angajatorului fata de statul Roman, adica ce acte trebuie intocmite. Un student strain bursier al statului Roman are dreptul sa se inscrie ca Persoana Fizica Autorizata?
Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 15:55, 24 August 2008
Reglementarea incadrarii in munca a cetatenilor straini pe teritoriul Romaniei este prevazuta de OUG nr.56/2007.
In acest sens, cetatenii straini pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei la angajatori care functioneaza in mod legal pe baza autorizatiei de munca eliberata, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru strainii .
De asemenea, pot fi incadrati in munca sau, dupa caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara autorizatie de munca, urmatoarele categorii:
a) strainii titulari ai dreptului de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei;
b) strainii al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, daca aceasta posibilitate este stabilita prin textul acordului, conventiei sau intelegerii;
c) strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania;
d) strainii care desfasoara activitati didactice, stiintifice sau alte categorii de activitati specifice cu caracter temporar in institutii de profil acreditate din Romania, in baza unor acorduri bilaterale, sau ca titular al unui drept de sedere pentru desfasurarea de activitati de cercetare stiintifica si personalul inalt calificat, in baza ordinului ministrului educatiei, cercetarii si tineretului, precum si strainii care desfasoara activitati artistice in institutii de cultura din Romania, in baza ordinului ministrului culturii si cultelor;
e) strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome;
f) strainii care sunt numiti sefi de filiala, reprezentanta sau de sucursala pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in conformitate cu actele prevazute de legislatia romana in acest sens;
g) strainii membri de familie ai cetatenilor romani;
h) strainii angajati ai persoanelor juridice cu sediul in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau in unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, detasati in Romania, cu conditia prezentarii permisului de sedere din acel stat.
se poate angaja in Romania sa munceasca in conditiile prevazute de legislatia noastra.daca are cetatenie romana poate sa lucreze si in cadrul unei societati profesionale individuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii in care cetatenii straini se pot angaja catacata602 catacata602 se pot angaja cetatenii statelorb non ue in romania si dak da stie cineva vreo firma care angajeaza cetatenii straini? (vezi toată discuția)
Contract de munca cetatean american cu viza de sedere angajat angajat unde pot gasi in codul muncii specificate informatii despre incadrarea in munca cu contract a unui cetatean american cu drept de sedere pe teritoriul Romaniei ... (vezi toată discuția)
Cetatean strain cu rezidenta in romania gelsaber gelsaber sunt un cetatean egiptean casatorit cu cetatean roman si detin carte de rezidenta pe o perioada de 2 ani -deocamdata-in romania.intrebarea mea este,pot sa fiu ... (vezi toată discuția)