avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... munca in folosul comunitatii in cazul amenzii aplicate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

munca in folosul comunitatii in cazul amenzii aplicate conform OUG nr. 195/2002

se poate dispune inlocuirea amenzii cu munca in folosul comunitatii in cazul in care contraveninetul nu achita amenda si nici nu are bani pentru a se putea executa silit , in cazul amenzii aplicata pentru o contraventie la OUG 195/2002
am azit opinii ca nu ar fi aplicabil intrucat OUG 195/2002 nu prevede ca sanctiune alternativa munca in folsoul comunitatii
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 16:09, 13 Iulie 2010
Nu ati auzit bine .
OUG 195/2002 republicata , prevede la art 109 al 9 ca aceasta se completeaza cu prevederile OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor .
Astfel , in OG nr 2/2001 , s-a introdus si sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii, sanctiune care nu poate fi dispusa decat de catre instanta de judecata competenta , la cererea institutiei din care face parte agentul constatator , ca urmare a imposibilitatiii executarii silite a contravenientului de catre administratia fiscala , intrucat acesta nu are bunuri in posesie sau care ar putea fi urmarite in vederea recuperarii creantei .
A se vedea art 9 din OG nr 2/2001 .
dar de prevederea al 2 al art 9 din og 2 ce spuneti ?
(2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se stabileşte alternativ cu amenda.


nu credeti ca acesta sanctiune tr sa fie prevazuta expres in OUG 195 ca sa poata fi dispusa ?
OUG 195/2002 are caracter special , reglementeaza un domeniu particular de aplicabilitate , pe cand OG 2/2001 stabileste criteriile generale . Si atata timp cat OUG 195/2002 se completeaza cu prevederile OG 2/2001 , nu exista nicio obligatie ca sa fie prevazut in mod expres .
Am sa va explic de ce .
Ptr ca agentul constatator nu este in masura sa aplice sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii . Aceasta sanctiune are caracter de exceptie , in conditiile legale , sanctiune pe care o dispune doar instanta de judecata , doar cand nu este posibila executarea silita , desi la primul termen acorda totusi contravenientului posibilitatea achitarii sanctiunii amenzii .
Din textul citat de dvs rezulta in mod clar , ptr care sanctiune se poate aplica de catre instanta prestarea activitatii in folosul comunitatii . Doar in cazul in care s-a aplicat sanctiunea amenzii . Aceasta fiind singura sanctiune alternativa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)
Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii? Alex13e Alex13e Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am ... (vezi toată discuția)