avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu fara plata, somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu fara plata, somaj tehnic



Va rog frumos sa-mi spuneti in ce act normativeste reglementat concediul fara plata cu referire la
afectarea vechimii in munca
la ce salariu (tarifar, brut, net) se aplica reducerea
afectarea drepturilor de pensie
De asemenea si pentru somajul tehnic
se poate acesta aplica somajul tehnic serviciilor suport (in cazul in care nu ele isi intrerup temporar activitatea ci unitatile de productie pe care le sustin din punct de vedere administrativ).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:54, 13 Iulie 2010
1. Din Codul muncii:
Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Art. 54. - Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

2. Pentru cazuri particulare ale "somajului tehnic" cititi si OUG 4/2010.
3. Nu inteleg ce vreti sa spuneti, in cazul CFP, de ce reducere vorbiti si se salariu(doar este concediu fara plata!)? Perioada de concediu fara plata nu este perioada de cotizare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic carpaho carpaho daca o societate pe o perioada de 24 ore isi reduce activitatea poate sa trimita in somaj tehnic pe aceasta perioada o parte din personal si ce acte, decizii ... (vezi toată discuția)
Suspendarea contractului de munca rodicris rodicris Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce beneficii are societatea in cazul suspendarii contractului de munca si de ce drepturi este grevat angajatul pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract individual de muncã StefanRSC StefanRSC Bună ziua, Prevederile art. 52 alin.1 lit c din Codul Muncii \\\\"ART. 52 (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din ... (vezi toată discuția)