avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna

As dori si eu daca se poate niste raspunsuri...sotul meu este angajat la o firma de productie publicitara,o firma la care patronii sunt foarte neintelegatori. Zilele urmatoare va incerca sa vorbeasca cu ei daca ii pot acorda cateva zile libere pentru a rezolva niste probleme personale, pentru care este nevoie sa plece din localitate. Desi stiu ca legal ii pot da zile libere din concediul de odihna sau chiar si concediu fara plata,stiindu-i pe ei (patronii)la cat de duri sunt, ma astept sa-i spuna direct ca il da afara. In cazul acesta, din punct de vedere legal, ce am putea noi sa facem?
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns!

INSIST CU ACEEASI INTREBARE VA ROG...E IMPORTANI PT MINE! MULTUMESC
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
andreiutza_l, utilizator
Cel mai recent răspuns: milixima , utilizator 20:43, 21 Iulie 2010
Buna .
aceeasi problema ar fi si in cazul meu.
Daca primesti un raspuns, directioneaza-l si catre mine te rog.
Am postat si eu un mesaj pe aceeasi tema.
Multumesc
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Art. 147. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.

Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

Chiar daca sunt duri nu pot sa ignore total prevederile Codului muncii.Orice om are nevoie de odihna sau poate avea o probleme urgenta.
In primul rand trebuie sa formuleze cererea in scris catre angajator.Chiar daca nu s-au facut programarile pt.concediul aferent acestui an (ceea ce art fi un punct in minus pentru angajator) pana la sfarsitul anului trecut cum era normal,sotul dvs.trebuie sa faca aceasta cerere sa primeasca nr.de inregistrare,si in functie de raspunsul angajatorului vedeti ce este de facut.
In ceea ce priveste datul afara sa nu credeti ca este chiar asa de simplu.Sunt anumite proceduri ce trebuiesc urmate in functie de art.cu care ii va inceta CM.
Oricum primul pas este sa faca cererea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul acordarii co si concediului fara plata MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, eu si sotul meu ne confruntam cu urmatoarea problema: sotul meu a cerut patronului sau 6 zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna annabela annabela Buna dimneata. Am o problema cu angajatorul cu privire la aprobarea concediului de odihna. Am depus cererea de concediu acum 1 luna jumatate insa nici pana ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Marton Marton angajatorul are dreptul (obligatia) sa ma trimite la concediu de odihna pe o perioada de 10 zile? (vezi toată discuția)