avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIA ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIA ALIMENTARA

Ma numesc Popescu Maria sunt divortata de 7 ani am doi copii minori in intretinere ,in urma divortului instanta a hotarat ca pensie alimentara sa primesc 65 lei pt. fiecare minor anul trecut am depus o cerere pt. majorarea pensiei alimentare care acum este de 120 lei de copil de la data introducerii cererii.Fostul meu sot refuza sa plateasca minorilor din urma diferenta cuvenita, intrebarea mea este: Ce pot face in cazul in care nu imi plateste din urma pensia alimentara?

floareasoareluy@yahoo.com va multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 16:36, 15 Iulie 2010
Buna ziua.Sa formulati plangere penala impotriva lui pentru comiterea infractiunii de abandon de familie
puteti sa deschideti o actiune in justitie pentru plata retroactiva (cel mult 3 ani in urma) sau sa-i faceti o plangere penala pentru "abandon de familie" cu motivatiile aferente.
In primul rand depuneti plangere la politie impotriva sotului pentru comiterea infractiunii de ''abandon de familie''.In acelasi timp adresati-va judecatoriei competente cu actiune civila ,cerand sa modifice hotararea in sensul de a impune plata pensiei de intretinere procentual,si nu in suma fixa.De exemplu,33% din venitul net,astfel veti fi scutita de a cere instantei sa modifice hotararea ori de cate ori veniturile sotului se modifica.
In alta ordine de idei,legalizati sentinta,investiti-o cu formula executorie,si depuneti cerere de executare silita la executorul judecatoresc.
Daca se rezolva,va sfatuiesc sa retrageti plangerea penala.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
andymaurul, utilizator
Fostul sot este obligat sa plateasca 120 de copil de la data cand ati intodus cererea de majorare si nu de la data cand ati ati formulat prima cerere pentru pensia de intretinere.

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa aveti sentinta de majorare legalizata, daca fostul sot are un loc de munca cu carte de munca mergeti la locul de munca al acestuia cu sentinta si angajatorul ii va opri direct din salariu suma pentru pensia de intretinere (aici discutati direct cu angajatorul forma cea mai avantajoasa de a va inmana banii direct sau intr-un cont), daca angajatorul refuza sa puna in executare o sentinta sau fostul sot nu lucreaza cu carte de munca mergeti la un executor pentru a pune in executare sentinta.
Executorul va emite o somatie catre fostul sot prin care ii pune in vedere ca in termen de cateva zile sa plateasca, daca nu il va executa prin poprire pe cont, pe bunuri, pe orice pentru recuperarea sumei ce v-o datoreaza.
Doar daca aceste masuri nu au rezultat puteti formula plangere penala pentru abandon in familie, insa atentie daca fostul sot face dovada ca nu are un loc de munca, nu se va lua nici o masura impotriva lui.
De aceea urmati mai intai primele etape in urma carora aveti mai multe sanse.
Plangerea penala pt abandon de familie nu este conditionata decat de existenta elementelor cerute de lege si anume: plata acestei pensii de intretinere sa nu fie efectuata doua luni consecutiv,si sa fie realizata cu rea credinta (sotul sa aiba venit legal si sa nu plateasca).Toate celelalte actiuni civile sunt menite sa oblige sotul parat sa isi indeplineasca obligatia.Daca executorul incepe executarea pe salariu,se va adresa angajatorului paratului,care devine tert proprit,iar obligatia platii ii va reveni.
In continuare sustin ca plangerea penala nu poate fi conditionata de celelalte actiuni in civil la care se face referire.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata anky83a@yahoo.com anky83a@yahoo.com Am revenit din nou cu o intrebare:in urma procesului de reincredintare minor ,eu am castigat procesu iar fostului i sa stabilit in urma procesului sami ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie intretinere minori - ce si cum? T-cTc-T T-cTc-T Am o hotarare civila definitiva executorie de drept in privinta pensiei de intretinere minori Ce si cum sa procedez pentru recuperarea unei sume de circa ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca karmy karmy Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. S-a dat o hotarare judecatoreacsa in data de 19 dec 2014 privind divortul meu, custodia, ... (vezi toată discuția)