avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inginer cadastral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inginer cadastral

Stimati domni,

recent am apelat la un inginer cadastral pentru a solutiona problemele cu actele pentru o casa (intabulare+mostenire). A masurat locul si mi-a spus ca va termina actele intr-o luna, sa ii dau acum jumatate din suma si cealalta jumatate cand primesc actele. Mi-a dat o chitanta pentru ce am platit, insa au trecut 2 luni si tot ma amana. Spune ca trebuie sa platesc o taxa de eliberare a actelor (inventata?) in regim de urgenta daca doresc sa primesc actele. IL caut la birou si niciodata nu e, secretara lui spune ca e tot plecat. Va rog frumos, spuneti-mi cum ar trebui sa relationez cu acest om care vrea doar sa ma mulga de bani - cat mai multi - pentru niste acte care ar trebui sa le am deja. Nu pot apela la altul pentru ca atunci pierd banii dati deja (800ron). In acest scop am si cateva intrebari:

1. Exista un for superior la care pot apela, care sa ma sfatuiasca cum ar trebui sa relationez cu notarii/inginerii cadastrali/avocatii ?
2. Exista o plaja de valori pentru tarifele inginerilor pentru intabulari ?
3. Exista un proces descris in legile in vigoare care specifica modul de desfasurare a tranzactiei dintre un client si cel care se ocupa cu actele acestuia ?
4. Exista un termen (ex: 30 de zile) de indeplinire a promisiunilor date/serviciilor ?

Am doar o chitanță pe care am atașat-o. L-am chemat pe acest domn să măsoare parcela cu probleme. A măsurat, a spus că mă costă 16 mil. Și că plătesc acum 8 urmând ca la primirea actelor să returnez restul de 8. Am fost 6 oameni de față când am bătut palma. Nu știu cum a ajuns la această sumă și mă gândeam că mă puteți ajuta dvs. Eu nu știu cum ar trebui să se desfășoare o astfel de tranzacție. Pe chitanță scrie: servicii reprezentând : dosar de întabulare T.P.
Este vorba despre o întreprindere individuală. Mă gândeam că trebuie să existe un fel de ANPC pentru acest tip de servicii.

Vă mulțumesc anticipat,
Cu respect,
m1ha1g
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:03, 29 Iulie 2010
Daca persoana respectiva este sau autorizata puteti verifica pe acelasi site, www.ancpi.ro la rubrica "autorizati". Selectati localitatea si introduceti numele persoanei respective sau a societatii (dupa caz). Daca nu gasiti nimic, la sediul OCPI - ului trebuie sa existe afisata o lista cu toate persoanele fizice si juridice avizate din respectivul judet.
Cat despre documentatia dvs., nu stiu ce sa zic... :(
Revin la sfatul meu de a merge in audienta la registratorul sef sau la inginerul sef de la OCPI-ul respectiv.
am căutat, e autorizat.

Am citit şi legea nr. 16/2007 privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez:
Art 16: Geodezul autorizat cu drept de semnătură are urm drepturi:
să beneficieze, pentru serviciile prestate în relațiile contractuale ce se stabilesc cu beneficiarul, de un onorariu negociat în mod liber cu acesta.

Înseamnă că trebuia să facă contract pentru serviciile respective, nu ? Eu am primit doar o chitanță, fără ștampilă, doar cu semnătura lui.
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2010
m1ha1g, utilizator
In general, nu se incheiere un anumit contract de prestari servicii (doar in anumite cazuri - societati, etc.), ci doar se completeaza acele cereri care sunt necesare la OCPI (cererea de inscriere, declaratie, cererea de solicitare informatii, etc.) si se achita onorariul si celelalte taxe necesare la OCPI (pt. cei 120 lei - tarif receptie documentatie cadastrala si intabulare primiti chitanta eliberata de OCPI).
Acum, dvs. procedati cum doriti, puteti citi in continuare legi si Regulamente (e de laudat initiativa dvs. de a fi informat si bine pus la punct cu actiunile pe care le intreprindeti), dar asta nu va va rezolva actele. Asa ca, inca o data va sfatuiesc sa mergeti in audienta la registratorul sef sau la inginerul sef pt. a va edifica in legatura cu stadiul in care se afla respectivele acte.
Succes!
Vă mulțumesc mult pentru răspuns.
Astăzi se pare că am reușit să-l pun pe treabă pe domnul nostru. Am depus mai multe sesizari către ancpi si către ordinul geodezilor din România fapt ce l-a scos din sărite pe inginerul nostru. Dacă până acum stătea ascuns și ocupat dintr-o dată s-a arătat interesat de cauza mea sunând peste măsură la toate numerele de telefon, ba chiar a venit la mine acasă amenintându-mă că mă dă în judecată.

A replicat, spunând că termenul a fost depășit din cauza grevei judecătorilor. Acum încerc să văd pe ce perioadă a durat greva.

Replicile folosite:
"Nu v-am dat chitanța ? Chitanța e totul." - chitanța nu are nici ștampila unității pe ea
"Cine plătește.Ãla e șeful. Cel care a făcut reclamația nu e proprietarul. Nu avea dreptul să facă el reclamația."
"Eu cer cât vreau pe lucrare. 5000 ron pot să cer, nu-i problema clientului. Eu sunt autorizat !"
"Eu nu am cum să am contract cu clientul dacă clientul nu a solicitat ! Clientul nu a solicitat lucrarea. Aveți cuvântul meu de onoare că nu trebuia un contract."
"Eu sunt pe teren ! Nu sunt la birou !"
"Eu sunt de vină că, Cartea Funciară întârzie? Și că acuma ei sunt și în concediu!"
"Cu ce sunt eu de vină că nu-mi primesc banii ?"
Domnule, este adevarat ca greva la OCPI a fost in mai 2010, iar cat despre faptul ca judecatorii au facut greva... este o mare prostie! :hammer:
OCPI/urile nu mai au nici o legatura cu Judecatoriile din decembrie 2004 / ianuarie 2005, de cand activitatea de carte funciara este asigurata de registratori de carte funciara angajati la OCPI.
Asadar, va felicit pentru insistenta dvs. in a va "regla conturile" cu cadastristul respectiv. Acum, va urez succes in a va "recupera" actele (rezolvate, bineinteles!!!) si va sfatuiesc ca, pe viitor, sa apelati la alta persoana autorizata.
Si inca ceva: exista niste termene de solutionare a dosarelor de la care nu se poate deroga (decat prin prelungirea acestora o singura data prin intocmirea unui referat de completare), iar dvs. se pare ca ait iesit din toate termenele posibile! Iar chitanta in valoare de 120 lei pentru serviciul de receptie si inscriere in cartea funciara a documentatiei cadastrale trebuie, obligatoriu, sa poarte stampila OCPI-ului.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 29 Iulie 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru - intabulare Bogdan88 Bogdan88 Buna seara. Am si eu o intrebare la dumneavoastra. Mama mea vrea sa treaca o garsoniera pe numele meu, problema este ca nu are facuta intabularea si cadastru. ... (vezi toată discuția)
Intabulare ceangau vasile ceangau vasile costa o intabulare pentru o casa la tara cu 2 camere???si unde trebuie sa ma adresez?? (vezi toată discuția)
Extras cf si cadastrul imobilului pentru evaluare paunicasilviu paunicasilviu Buna ziua, Am un spatiu comercial cumparat de la fosta cooperativa de consum si doresc sa il ipotechez. Ca act de propietate am o hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)