avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme mari cu Banca
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme mari cu Banca

Buna ziua,

As dori sa va fac cunoscuta atat Dvs cat si altor romani care vor dori pe viitor sa contracteze un credit de la Banc Post ca aceasta asa numita banca (camatar cu acte in regula) functioneaza dupa propriile reguli care nu respecta intocmai legislatia in vigoare. Am avut un credit la ei contractat acum 3 ani pe care s-au decis sa il declare cu rambursare anticipata obligatorie si am ajuns la concluzia ca pentru suma pe care am utilizat-o efectiv din credit, am ajuns sa platesc in 3 ani de zile aproape 200% dobanzi si comisioane.
Mi-au trimis instiintare la angajator ca ar trebui sa imi popreasca toate obligatiile financiare pe care le are fata de mine si sa vireze toti banii care mi se cuvin in contul executorilor bancari, desi legea spune ca poprirea pe salariu nu are voie sa fie mai mare decat 1/3 din slariu.
Mi-au blocat contul in banca si au trimis instiintare si la Raiffeisen Bank (unde aveam contul de salariu) si dupa ce i-am sunat (pe cei de la Banc Post) mi-au spus ca daca le trimit niste documente imi deblocheza contul de la Raiffesien si tot ei imi spun si se contrazic singuri ca nu se poate sa imi popreasca tot salariul si nici sa imi blocheze contul de la Raiff daca mi-ai facut deja poprire la angajator.

Suma pe care o am de plata pana la urma, difera de la un angajat banc post la altul. Cu cate persoane vorbesc, atatea sume mi se comunica.

A fost adaugat creditului un comision ce nu era mentionat in contractul initial de creditare, desi nu este legal acest lucru.

Dobanda s-a modificat de nenumarate ori de la inceputul perioadei de creditare si pana in prezent si eu nu am fost nbiciodata anuntata desi in contractul meu cu banca scria ca banca se oblica sa ma instiinteze in scris in momentul in care se modifica taxele, comisioanele si dobanzile aferente creditului.

In mare, din punctul meu de vedere aceasta banca este un camatar cu acte in regula si cred ca si din aceasta cauza romania a ajuns in situatia asta,. Ma simt de parca as trai intr-un sat fara caini, unde nimeni nu raspunde in fata nimanui si unde bancile isi fac de cap bagand mana in buzunarul clientilor fara nici o jena. Ceea ce face Banc Post este mai rau decat un jaf la drumul mare.

In speranta ca va citi cineva aceste randuri si ca voi ajuta alti oameni in a lua decizii cu privire la un potential contract de creditare incheiat cu Banc Post doresc de asemenea sa mentionez ca detin documentele necesare pentru a proba tot ce am scris mai sus .

Pentru a continua acest calvar pe care il traiesc din cauza Banc Post, MArti de dimineata , am sunat la ei sa intreb cat mai am exact de platit pentru ca vreau sa merg la sucursala sa achit tot. Nu mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca s-a modificat suma de Luni pana Marti si de asemenea in cursul zilei de Marti s-a modificat suma pe care mi-o spuneau diferiti qangajati banc post de la un minut la altul.

Mi-au inchis telefonul in nas de 2 ori in timp ce eu ceream niste explicatii referitoare la greselile facute de ei si la sumele pe care mi le-au imputat.

Cand am ajuns intr-un final la sucursala si am platit banii toti (o noua suma, de data asta comunicata si confirmata de functionarul din sucursala) am primit o chitanta pe un nume gresit.

Mai tarziu astazi au sunat cei de la banca la angajatorul meu sa intrebe cand se fac viramentele salariilor si au fost informati ca plata deja a fost facuta. Raspunsul lor a fost ca ...nu conteaza ca s-a facut plata, angajatorul tot trebuie sa imi faca poprire pe salariu si eventual imi restituie banca banii dupa ce se lamuresc ca am platit. Apoi am vb si eu cu ei la telefon (intre timp avand chitanta in mana, dovada platii) si mi-au spus ca vor reveni ei cu 1 telefon sa imi spuna daca mai am de platit ceva, in situatia in care cel de la sucursala mi-a spus clar ca atat trebuie sa platesc (cat am platit deja).

Apoi, am sunat inapoi la sucursala, sa ma lamureasca de ce mi-au spus o suma gresita, doamna de acolo a spus ca "a omis colegul sa va spuna ca mai trebuie sa platiti un comision de 20 de lei".


????

Cum se poate sa "omita colegul"?

Pai atunci de ce este pus acolo, daca nu este in stare sa ofere informatii corecte?

Una peste alta...am luat 8000 de lei de la banc post acum 3 ani. Am facut intre timp plati de 5250 lei si astazi am mai achitat 7700 lei in speranta ca imi pot inchide contul, lichida creditul si ca nu voi mai auzi in viata mea de ei.

Din pacate nu este asa...se pare ca tot nu e sufucient cate dobanzi si cate comisionae le-am dat pana acum.


Astazi, la 3 zile dupa ce le-am platit toti banii pe care mi i-au cerut, eu nu am conturile deblocate pentru ca ei in continuare ma paseaza de la un departamen la altul , dau vina unul pe celalalt si eu astept cu chitanta si dovada platii in mana, sa imi deblocheze conturile si implicit salariul.
Daca ar putea cineva sa asculte convorbirile mele cu cei de la Banc Post s-ar cruci si cu stanga, cand ar auzi de la o banca comentarii de genul :''Haideti Doamna M... chiar mai conteaza 2 lei in plus sau in minus cat trebuie sa mai platiti"Nu este vorba de 2 sau 200 de lei pe care mi-i puneau in plus sau de "rotunjirile" bancii , este vorba ca din cate nu stiu eu despre domeniul asta, ar trebui sa existe niste formule standard de calcul, nu? Sau poate ma insel...

As dori sa ma sfatuiti daca ii pot da in judecata pentru faptul ca au modificat dobanzile in toti acesti ani de nenumarate ori si nu m-au informat niciodata, ca scriu cu pixul pe extrasele de cont comision de administrare al contului care la inceputul contractului nu a fost mentionat nicaieri, ca nu imi deblocheaza conturile desi plata a fost facuta deja de cateva zile, ca imi inchid telefonul in nas, ca nimeni nu e in stare sa imi ofere informatii concerete si corecte referitoare la siatuatia contului meu la ei, ca mi-au gresit numele in contract inca de la inceputul creditarii, ca ajunsesem de la o rata de 198 de lei la inceputul creditarii, la 278 rata calculata pentru lunile trecute...

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si in cazul in care pot face ceva, sa imi spuneti si unde si cui ar trebui sa ma adresez.

Multumesc mult anticipat

Mihaela
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2010
adryanamyhaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 12:51, 18 Iulie 2010
Buna ziua !
In conformitate cu prevederile O.U.G. 50/ 2010 , autoritatea competenta este ANPC( Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului). Va adresati acesteia , trimitand petitia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Cu stima !
...prin camata se intelege dobanda excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut. Prin camatar se intelege persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete...

stabiliti dobanda reala (efectiva) ceruta (platita sau nu), indiferent sub ce denumiri apare si de "motivele" invocate, ca e "contractuala" sau nu, la suma efectiv data cu imprumut. ce sa faca ANPC?! pai aici, din cele expuse, @adryanamyhaela mai e "consumator"?!!! :rolleyes: ... plangere direct la politie/parchet!

@adryanamyhaela , nu exista camatari fara acte in regula si "camatari cu acte in regula". exista numai camatari!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
ContSters123067, utilizator
@adryanamihayela

interventie moderator

Inteleg ca v-ati hotarat sa faceti reclama negativa unor societati bancare, insa Regulamentul de postare in acest forum, interzice atat folosirea de identitati/nume persoane juridice cat si publicitatea (pozitiva/negativa)...
Va rog frumos sa stergeti denumirile societatilor implicate in discutie.
Multumesc frumos.


DECRET-LEGE nr.1.700 din 5 mai 1938
pentru stabilirea dobânzilor şi înlăturarea cametei

Textul actului publicat în M.Of. nr. 102/5 mai. 1938

Asupra raportului presedintelui Consiliului Nostru de Ministri si al ministrilor Nostri secretari de Stat la Departamentele Economiei Nationale, Finantelor si Justitiei, sub Nr. 13.831 din 4 Mai 1938;
Având în vedere avizul Consiliul legislativ Nr. 9 din 4 Mai 1938;
Vazând jurnalul Consiliului de Ministri Nr. 849, încheiat în sedinta de la 4 Mai 1938;
În virtutea art. 46 si 98 din Constitutiune,
Am decretat si decretam:

Stabilirea dobânzilor si înlaturarea cametei
1. Dobânda legala anuala se stabileste la unul la suta (1%), în afaceri civile si doi la suta (2%) în afaceri comerciale socotite peste scontul Bancii Nationale a României. Când debitorul este tinut sa plateasca o dobânda fara ca aceasta sa fie fixata prin act, el va plati dobânda legala. Debitorul care, cu rea credinta a cauzat, prin întârzierea în executarea obligatiunilor, un prejudiciu creditorului sau, va putea fi obligat sa plateasca, pe lânga interesele moratorii si daune interese distincte.

2. Dobânda conventionala anuala nu poate întrece 4 la suta peste taxa scontului Bancii Nationale a României; în viitor, ea va fi stabilita în raport cu taxa scontului Bancii Nationale a României ori de câte ori nevoia o va cere. Ea se va putea determina pe un anume timp si pe osebite regiuni ale tarii. Aceasta dobânda va fi maxima. La stabilirea ei se va putea lua si avizul, cu caracter consultativ al unei "Comisiuni pentru determinarea dobânzilor maximale", compusa din:

Un reprezentant al Uniunii Camerelor de agricultura.
Un reprezentant al Uniunii Camerelor de munca.
Un reprezentant al Cooperatiei.
Un reprezentant al Uniunii Camerelor de comert si de industrie.
Un reprezentant al Consiliului Superior Bancar.
Un reprezentant al bancilor din Capitala.
Un reprezentant al bancilor din provincie.
Un delegat al Ministerului Economiei Nationale.
Un delegat al Bancii Nationale a României, care va fi si prezidentul comisiunii.
Tabloul dobânzilor conventionale maximale se va publica în Monitorul Oficial, sub îngrijirea Bancii Nationale a României.

Orice institutiune de credit va fi obligata sa afiseze acest tablou, în mod vizibil, în localul sau, sub sanctiunea unei amenzi de la 10 - 50.000 lei.

3. Prin dobânda se întelege nu numai sumele platite în bani, dar ori si ce alte prestatiuni sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obliga drept echivalent al folosintei capitalului socotit în numerar.

În cazul când dobânda nu este fixata în bani, prestatiunile se vor evalua la preturile din momentul contractarii împrumutului. De asemenea, în dobânda se cuprind si orice alte obligatiuni accesorii, ca: cheltuielile ce nu sunt necesare, sau sunt disproportionate cu serviciile facute, comisioanele de deschidere, de manipulare sau de prelungire a creditului, precum si onorariile de avocati, cu exceptia acelor de executare, calculate conform tarifului minimal.
Nu intra în calculul dobânzii: taxele de timbru si înregistrare, aferente operatiunii, costul timbrelor de cambie, cheltuielile efective pentru asigurarea sau conservarea garantiilor, precum si comisioanele ce nu sunt disproportionale cu serviciile facute.
4. Plata anticipata a dobânzilor nu poate avea loc decât pe maximum 6 luni. Dobânda astfel încasata ramâne bine dobândita creditorului indiferent de variatiunile ulterioare.

5. Învoirea prin care de mai înainte sau cu prilejul încheierii unei conventiuni civile sau comerciale, cu exceptia contractului de cont curent, se va prevede dobânda la dobânzile datorate pe un an, sau la alte venituri viitoare, se va declara nula, iar delictul intra în prevederile acestui decret. Totusi, dobânda datorata pe un an se poate capitaliza si produce dobânda, daca se încheie ulterior o conventiune speciala în acest sens sau daca face obiectul unei cereri în judecata.

6. Acela care într-o conventie civila sau comerciala, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însusi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobânda conventionala superioara celei fixata în modul aratat prin acest decret, savârseste delictul de camata si se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni pâna la 2 ani si cu amenda de la 10 - 30.000 lei.
În caz de circumstante atenuante, instanta de judecata nu va putea reduce pedeapsa sub lei 10.000 amenda.

Se excepteaza de la dispozitiile prezentului decret contractul de împrumut maritim (art. 601 - 615 c. com.).

7. La aceeasi pedeapsa va fi supus acela care, în orice alt contract de împrumut formal sau deghizat, va primi sau va stipula pentru sine sau pentru altul, avantaje care sunt în asa depasire fata cu valoarea prestatiunii date sau fagaduite, încât întrec cu cel putin un sfert pretul curent sau justul pret al celeilalte prestatiuni.

8. Când infractiunea prevazuta de art. 6 si 7 s-a savârsit în numele unei persoane juridice, pedeapsa se va aplica celor ce au aprobat încheierea afacerii.

Daca delictul s-a savârsit de un procurist sau de un mandatar, pedeapsa se va aplica, atât acestuia, cât si celor în numele carora si cu stirea carora delictul a fost savârsit.

Membrii consiliului de administratie sau de conducere si organele de control ale societatii comerciale, precum si directorii de serviciu, vor fi pedepsiti cu amenda prevazuta mai sus, daca se va dovedi ca delictele aratate sunt datorate unei grave neglijente din partea lor.

Conventia pe temeiul careia orice amenda pronuntata împotriva persoanei fizice va fi preluata de persoana juridica, este nula.

9. La aceeasi pedeapsa ca cei vizati la art. 6 si 7, vor fi supusi:

Acei care cedeaza o creanta uzuara sau acei care, cu stiinta o dobândesc pentru a o valorifica.
Acei care cu stiinta servesc ca mijlocitori la comiterea delictului.
Procurorii sau mandatarii unei persoane fizice sau juridice, care au tratat o afacere uzuara, cu conditia ca acel contract sa se fi încheiat.

10. În cazurile când delictele prevazute la art. 6, 7 si 9 s-au comis în una din urmatoarele circumstante:

În timpuri de grave crize economice.
Provocând o dauna de o deosebita importanta.
Un mare numar de persoane au suferit pagube grave. Prin simularea cametei, afacerii.
De un functionar public sau preot al unui cult, recunoscut de Stat.
De un împrumutator profesionist sau de o persoana care, anterior a fost condamnata pentru acelasi delict.
De o persoana a carei conditiune economico-sociala este evident superioara acelei a victimei.
În dauna unor persoane apartinând claselor agricole sau muncitoresti.
În dauna unui minor, a unui interzis sau a unui pus sub consiliu judiciar; închisoarea va fi de la 6 luni la 3 ani si amenda de la 20.000 - 100.000 lei, atragând dupa sine si pierderea drepturilor politice.
În caz de circumstante atenuante, instanta de judecata nu se va putea coborî în aplicarea pedepsei de mai jos de 20.000 lei, minimul de amenda.

11. Judecata va proceda la reducerea în limitele legale a dobânzilor sau foloaselor de camata percepute sau stipulate, ordonând restitutiunea acelor dobânzi sau avantaje ilegale percepute, cu dobânzi legale la aceste sume datorate din ziua platii sau a dobândirii lor; de asemeni va putea dispune imputarea lor asupra dobânzilor viitoare sau asupra capitalului.

Daca s-au stipulat dobânzi care întrec maximul stabilit în modul aratat prin acest decret, pentru tot ce se depaseste obligatiunea, este nula de drept. Actele cuprinzând stipulatiuni de dobânzi superioare maximului fixat, nu vor putea fi autentificate.

Actele cuprinzând stipulatiuni de dobânzi superioare maximului prevazut, vor fi intabulate sau prenotate, cu adaugirea ca dobânzile se înscriu la maximum admis prin prezentul decret.

12. Dispozitiunile acestui decret se aplica si dobânzilor de orice fel prevazute în actele existente pentru timpul ce curge de la publicarea acestui decret.

13. Contractele de vânzare, cu pact de rascumparare si anticreza ce se vor încheia între parti dupa data publicarii decretului de fata sunt nule de drept, iar dispozitiunile art. 1.371 - 1.387 inclusiv din codul civil, art. 1.697 - 1.703 inclusiv din codul civil si art. corespunzatoare din codurile civile în vigoare în teritoriile unite, se abroga.

14. În contractele sinalagmatice cuprinzând pactul comisoriu expres, cu clauza ca pretentiunile uneia din parti ramân definitiv dobândite celeilalte parti în caz de inexecutiune, partea ce le-a primit va putea fi obligata judecatoreste, în caz de reziliere a contractului, sa le restituie în masura în care întrec dauna suferita sau lipsa de folosinta a obiectului prestat, fara ca totusi restitutiunea sa întreaca trei sferturi din pretentiunile primite.

15. Actiunea publica, pe temeiul acestui decret, se pune în miscare, fie de Ministerul public, fie la cererea Consiliului superior bancar, fie la cererea partii vatamate, care îsi va putea formula prin aceeasi actiune pretentia sa pentru exces de dobânda.
Reclamatiunea penala a debitorului nu suspenda în aceasta materie cu cursul unei actiuni civile sau materiale.

Actiunea civila sau comerciala a debitorului pentru reducerea dobânzilor stipulate ilegal ori pentru restituirea celor ilegal percepute, nu va putea fi conexata cu actiunea creditorului si ele vor fi judecate separat.

Orice mijloace de probatiune sunt admisibile pentru a dovedi infractiunile la acest decret. Instanta competenta a judeca actiunea penala introdusa pe temeiul acestui decret, este judecatoria locului unde s-a savârsit infractiunea.

Orice act de procedura privitor la judecarea reclamatiunii penale introduse pe temeiul acestui decret, este scutit de timbru.

Hotarârea definitiva de condamnatiune se va publica într-un ziar raspândit, pe cheltuiala celui condamnat.

16. Toate dispozitiunile contrarii din legile în vigoare, se abroga.

17. Presedintele Consiliului Nostru de Ministri si ministrii Nostri secretari de Stat la Departamentele Economiei Nationale, Finantelor si Justitiei sunt însarcinati cu aducerea la îndeplinire a dispozitiilor prezentului decret.


*) I.D.R. sub Nr. 1700 din 1938, s-a dat în baza art. 46 si 98 din Constitutie, si s-a publicat în Monitorul Oficial, p. I, Nr. 102 din 5 Mai 1938. El abroga Legea contra cametei, din 2 Aprilie 1931, la pag. 1025, vol. XVIII, cu mod. 27 Iulie 1931 si 14 Aprilie 1933, pag. 312, vol. XXI.


NU E ABROGAT!!! B-)
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de credit angelica82 angelica82 Buna ziua, Sotul impreuna cu mine dorim un credit pt constructie casa.Ne-am interesat pe la banci ..si sa zicem ca la oferta una dintre ele ne-a atras ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)