avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire

Buna ziua,am si eu o mica problema pentru care va solicit un raspuns.Mama mea are sau ma rog avea un frate care a decedat intr-un accident,problema este ca el traia in concubinaj cu o femeie,ma intereseaza din punct de vedere legal ce drepturi are acea femeie asupra bunurilor prezente in casa unchiului meu,va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:27, 16 Iulie 2010
Mama sa inceapa procedura dezbaterii succesiunii.
In primul rand sa mearga la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii. Termenul pt aceasta este de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului).
Recomandarea este sa mearga cat mai repede. Apoi sa dezbata succesiunea ( in termen de 2 ani sa nu plateasca impozit)

Oricum interesul dvs. ( al mamei dvs.) este sa dezbateti succesiunea cat mai repede, sa nu mai faca multi purici pe acolo concubina si sa nu aiba timp sa sustraga din bunurile mobile.

Pana nu intra in posesia certificatului de mostenitor nu poate face nimic.
Nu puteti intra cu forta peste concubina, ca e posesoare in acest moment, poate locuieste acolo cu titlu ( contract de inchiriere etc.) si trebuie sa ii respectati folosinta/posesia.
Bineinteles ca nu aveti nici un control asupra bunurilor mobile care pot disparea din casa, decat daca aveti documentele corespunzatoare fiecaruia si puteti demonstra ca s-au sustras ( facturi, chitante etc.).

Cu certificatul de mostenitor puteti intra in posesie si puteti intenta actiunea in evacuare.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunuri mobile - acuzat de furt eraser eraser Buna ziua, As dori sa va pun in discutie o speta care poate tine si de dreptul penal deoarece unchiul meu a decedat lasandu-mi un testament prin care dispun ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, evacuarea unui mostenitor isaura isaura Buna ziua, revin cu problema mea la care nu s-a gasit nici un raspuns: Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Parintii nostri au o ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu bunurile la moartea unuia dintre concubini? Cristina sb Cristina sb Ce se intampla cu bunurile a doua persoane care traiesc in concubinaj de 10 ani-iar in timpul acesta barbatul a primit o mostenire si femeia a cumparat un ... (vezi toată discuția)