Buna ziua,am si eu o mica problema pentru care va solicit un raspuns.Mama mea are sau ma rog avea un frate care a decedat intr-un accident,problema este ca el traia in concubinaj cu o femeie,ma intereseaza din punct de vedere legal ce drepturi are acea femeie asupra bunurilor prezente in casa unchiului meu,va multumesc anticipat.
Mama sa inceapa procedura dezbaterii succesiunii.
In primul rand sa mearga la un notar din circumscriptia domiciliului defunctului si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii. Termenul pt aceasta este de 6 luni de la deschiderea succesiunii ( data decesului).
Recomandarea este sa mearga cat mai repede. Apoi sa dezbata succesiunea ( in termen de 2 ani sa nu plateasca impozit)
Oricum interesul dvs. ( al mamei dvs.) este sa dezbateti succesiunea cat mai repede, sa nu mai faca multi purici pe acolo concubina si sa nu aiba timp sa sustraga din bunurile mobile.
Pana nu intra in posesia certificatului de mostenitor nu poate face nimic.
Nu puteti intra cu forta peste concubina, ca e posesoare in acest moment, poate locuieste acolo cu titlu ( contract de inchiriere etc.) si trebuie sa ii respectati folosinta/posesia.
Bineinteles ca nu aveti nici un control asupra bunurilor mobile care pot disparea din casa, decat daca aveti documentele corespunzatoare fiecaruia si puteti demonstra ca s-au sustras ( facturi, chitante etc.).
Cu certificatul de mostenitor puteti intra in posesie si puteti intenta actiunea in evacuare.