Mostenitorii legali,participa la succesiune.
Daca nu exista documente legale distincte pentru bunurile apartinand fiecaruia dintre concubini,eventualii succesori ai defunctului pot solicita in instanta cu probe recuperarea bunurilor,daca nu intra la dezbaterea masei succesorale.
Bunurile dintr-o asemenea relatie nu pot fi considerate bunuri comune, in sensul art. 30 din C.fam. Pentru ceea ce a mostenit barbatul, nu s-ar putea pune in discutie comunitatea de bunuri nici daca persoanele ar fi fost casatorite, intrucat bunurile astfel intrate in patrimoniul defunctului (daca a decedat el) erau bunuri proprii chiar in conditiile in care ar fi fost casatorite cele doua persoane. Situatia este similara si in ce priveste apartamentul in discutie.
Totusi, in cazul in care sunt chemati la mostenire si alte persoane, care ar putea avea pretentii asupra bunurilor astfel detinute, aparent in comun de cei doi concubini, cel in viata ar putea solicita sa se transfere cauza la instanta pentru a fi judecata, intrucat nu s-ar mai pune problema unui partaj pe cale amiabila (gratios), iar notarul public nu ar putea sa rezolve o situatie litigioasa.
Sunt insa multe aspecte care ar necesita discutii in aceasta privinta.
buna ziua!
concubini nu au vocatie unul la mostenirea celuilalt!
ar fi indicat sa isi faca niste testamente, in cazul in care nu exista mostenitori rezervatari, iar daca exista sa se aibe grifja in testament sa nu se incalce rezerva acestora!
In situatia concubinajului, bunurile dobandite de acestia au un caracter diferit de bunurile dobandite in timpul casatoriei, astfel:
- cu privire la bunurile mobile, posesia valoreaza proprietate, astfel ca toate bunurile mobile cumparate de unul dintre concubini si aflate in posesia celuilalt concubin, se prezuma ca sunt ale celui ramas in viata care le poseda;
- cu privire la bunurile imobile cumparate de ambii concubini, ambii fiind coproprietari, fiecare are un drept de proprietate in cota de 50% daca nu se stipuleaza in contract sau in cota prevazuta in mod expres in clauzele contractuale privind achizitionarea bunurilor;
- cu privire la bunurile dobandite de oricare dintre concubini in timpul concubinajului, indiferent in ce mod (cumparare, danatie, testament etc.), acestea sunt bunuri proprii ale concubinului dobanditor.
In caz de deces al concubinului X, la mostenirea sa vor veni doar mostenitorii legali sau testamentari ai acestuia. Astfel, in cazul in care X nu a facut un testament in favoarea concubinului Y privind anumite bunuri ale sale sau privind toate bunurile sale mobile si imobile ce le va avea la data decesului sau, Y nu va avea niciun drept asupra bunurilor imobile ale lui X si nici asupra bunurilor mobile de natura actiunilor, autoturismelor inmatriculate pe numele lui.
Cu privire la bunurile imobile ale lui X care sunt posedate/folosite sau administrate de catre Y, daca nu are loc dezbaterea mostenirii dupa X pentru ca acesta nu are mostenitori, X va putea dobandi aceste bunuri ale lui X prin efectul uzucapiunii, dupa 30 de ani de la decesul lui X. ;)