Intrebare de 1000 puncte. Copil din afara casatoriei (relatii concubinaj). Tatal vrea sa stie (mai bine spus sa se asigure) ca acest copil este al lui. Din pacate mama refuza cu indarjire orice test inclusiv cel ADN.
Tinand cont de faptul ca actiunea de recunoastere a paternitatii este recunoscuta mamei...CUM POATE PRESUPUSUL TATA SA PORNEASCA O ACTIUNE PRIN CARE SA O OBLIGE PE MAMA LA EFECTUAREA DE PROBA ADN PENTRU A SE CONVINGE DACA ACEST COPIL ESTE AL LUI. (scuze pt caps dar m-a exasperat speta). Ok, administrativ nu poate face nimic - nu are cum sa il recunoasca pt ca nu stie daca este al lui. Judecatoresc - nu are la indemana o actiune care sa ii permita aflarea filiatiei copilului pt ca asa cum am mentionat c fam. recunoaste mamei si nu tatalui ac. drept. (sediul materiei: 56,57,58,59 c. fam.)
Practic...si teoretic...ce parere aveti...si cum poate fi solutionata problema?
p.s.
am inteles ca exista o decizie ICCJ in materie (adica dreptul de a introduce o actiune si pt tata) dar nu o pot gasi de nici un fel...:(
Nu este recunoscut fratilor. Omul vrea sa stie daca este al lui sau nu. Nu are cum sa o oblige pe femeie sa faca adn si atunci trebuie sa recurga la instanta. cu ce actiune..asta era intrebarea
Nici Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat cu privire la acest lucru, desi in 2001 prin Decizia nr.349 a declarat neconstitutionale dispoziţiilor art.53 şi 54 din Codul familiei.
ART. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
ART. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata. Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.
De acord cu tine. Dar el nu vrea sa il recunoasca pana nu stie daca este al lui sau nu - evident. Si atunci ne intoarcem in acelasi punct mort - are vreo actiune la indemana pentru a o obliga pe mama la test adn si implicit la aflarea filiatiei copilului?
ma gandeam la faptul ca daca respectivul barbat vrea sa fie tata, atunci poate recurge la acest subterfugiu: sa-l recunoasca pe micut si apoi sa astepte o replica din partea mamei. daca femeia nu-l vrea sub nici o forma ca si tata al copilului ei, atunci solutia e chiar viabila, intrucat recunoasterea ar opera ca o actiune in stabilirea paternitatii.
Asta pentru ca pana la urma se poate face aceasta recunoastere si doar ca sa o preseze pe mama. daca mama e convinsa ca barbatul nu e tatal copilului, atunci aceasta va contesta recunoasterea, iar clientul tau va putea solicita administrarea de probe, inclusiv cu adn-ul. e un risc, acela de a recunoaste un copil care nu-i al lui, dar alta solutie nu vad.