avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ferestre vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ferestre vecin

Buna ziua!
Am si eu o intrebare legata de distanta intre proprietati si despre ferestrele vecinului .
Casa lui este construita la o distanta de aproximativ 1,00 m. fata de gardul dintre proprietati. Spatele casei lui care da in curtea mea are 6 ferestre mari ,toate transparente, dintre care doar unul fix.
Ce as putea face in acest caz, deoarece este o situatie foarte neplacuta sa nu pot vorbi in curtea mea ca aude vecinul si nu am nici un pic de intimitate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lorenza , utilizator 21:02, 18 Februarie 2014
Din cate cunosc este interzisa construirea de ferestre spre curtea vecinului daca distanta este asa cum spuneti de 1 m. Dar cum la noi aceste distante le schimba fiecare dupa interes ajungem la astfel de situatii. Adresati-va biroului de urbanism din cadrul primariei si intrebati-i pe ei .Daca va vor lamuri ca eu am avut dreptate , atunci depuneti o sesizare la biroul unic de sesizari din aceeasi primarie si asteptati verdictul lor.
se are in vedere o servitute de vedere , respectiv este interzis vecinului sa deschida fereste la o distanta mai mica de 1,90 m, ceea ce inseamna ca vecinul dvs. a incalcat aceasta regula, motiv pentru care va puteti adresa in instanta solicitand inchiderea respectivelor ferestre.

acest drept nu va mai revine daca i ati dat acordul vecinului sa construiasca, sau daca vecinul face dovada ca ferestrele sunt numai pentru aerisire si lumina naturala, desi presupun ca nu este si situatia dvs.
Multumesc de informatii!
Nu i s-a dat nici un acord vecinului sa construiasca atat de aproape. Dar in situatia in care fac plangere la primarie pentru aceasta situatie, iar el nu va rezolva situatia , cum se procedeaza in continuare?
Buna seara.Situatia mea este oarecum asemanatoare dar totusi diferita.Adica;
Eu am construit un garaj destul de mare [ 2 masini ] si inalt ~3,5m.Ferestrele mele sunt la o inaltime de~2,8 m.Intelegerea a fost verbala cu vechiul proprietar.Acum am probleme cu noul propr.[ doreste sa le desfiintez ]
Mentionez ca aceste ferestre sunt numai pentru lumina.
Actualul ma poate actiona in instanta daca refuz sa le desfiintez?
1. ferestrele cu vedere trebuie sa fie la minim 190cm de limita de proprietate. La mai putin doar geamuri mate fixe; mergeti la Politia comunitara - disciplina in constructii si la Inspectoratul de Stat in Constructii cu sesizari. Ei ar trebui sa verifice in realitate si sa ii dea un termen de intrare in legalitate (in cazul de fata inchiderea lor sau inlocuirea cu geamuri fixe mate)

2. la garaj inlocuiti geamurile - puneti fixe si mate (puteti pune un autocolant) si nu mai are ce sa faca. lumina va fi mai putina dar suficienta. daca vreti si ventilatie montati un ventilator in perete si gata.

Alte discuții în legătură

Despre fereastre cos99myn cos99myn Salut. In 2009 mi-am construit o casa D+P+M.Distanta minima de vecin este de 80 cm. Pe partea cu el am 2 ferestre la baie si la camara de 20x20 la o inaltime ... (vezi toată discuția)
Casa peste hotar blkegl blkegl Buna ziua, As avea nevoie de o informatie. In anul 1970 am cumparat cu chitanta de mana un teren impreuna cu un vecin (400 mp), pe care l-am impartit in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la intimitate jon85 jon85 un unchi si-a construit in urma cu aproximativ 20 ani o casa la o distanta de 50-60 cm de gardul care desparte proprietatea sa de cea a vecinului. in momentul ... (vezi toată discuția)