avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA intracomunitar

Cum inregistrez din punct de vedere contabil si fiscal o factura de carburant din Austria .Factura este cu TVA ,societatea din Romania fiind obligata sa plateasca totalul facturii,inclusiv tva-ul.Societatea din Romania este inregistrata platitoare de TVA si ,desi am prezentat un cod valabil de TVA ,soc.din Austria nu ia in seama,factureaza cu TVA ,spunandu-ne ca ne putem recupera ulterior TVA-ul achitat lor ,de la statul austriac( prin formularul 318).
In cazul in care soc.din Romania renunta la recuperarea acelui TVA,care este modul de inregistrare in contabilitate a acestuia ?Cheltuiala cu acest TVA platit reprezinta cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit ?
Rog pe cei ce s-au intalnit cu astfel de situatii sa-mi spuna si mie cum au procedat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 14:10, 20 Iulie 2010
Codul Fiscal va permite deducerea cheltuielilor aferente/"necesare realizarii" veniturilor. Faptul ca nu va exercitati un drept de deducere este problema Dvs., nu a Statului roman, caruia ii datorati aceasta taxa de consum conform legislatiei fiscale europene. Rog nu confundati impozitul pe profit (16%) cu TVA. Sunt obligatii diferite concomitente, nu alternative.

Succes!
De acord cu d-vs.,dar pentru mine ,la cumparare TVA-ul ar fi deductibil ,atata timp cat am posibilitatea de a face cerere de rambursare catre statul austriac .Daca renunt la acest drept,este pierderea mea (nedeductibila fiscal),nu inteleg de ce ar trebui sa-l consider TVA colectat si sa-l platesc inca o data ,de data aceasta statului roman.
In Codul Fiscal la art.145 alin.(2) zice: " orice persoana impozabila ARE DREPTUL sa deduca taxa aferenta achizitiilor...."
Asadar "are dreptul " nu "are obligatia" sa deduca TVA.Ai un drept ,daca vrei poti beneficia de el,daca nu vrei poti sa renunti la acest drept.Nu am vazut niciunde in Codul Fiscal ca renuntarea la ati deduce TVA-ul este conditionata de de plata lui catre stat (ca o penalizare).
Am avut situatii in care nu am dedus TVA-ul de pe o factura de achizitii din cauza faptului ca nu am putut intra in posesia exemplarului original,avand doar o copie xerox a facturii.Am avut control de fond de la fisc ,au considerat corect faptul ca nu am dedus TVA in lipsa facturii originale,dar nu m-au pus sa platesc la stat acel TVA la care am renuntat de al deduce.
Din punctul meu de vedere creanta pe care o aveti fata de Statul austriac nici nu trebuie sa treaca prin conturile de TVA; obligatia Dvs. de plata a TVA este catre tara in care sunteti stabilita ca persoana juridica, adica in Romania. In paralel ar fi posibil dreptul de a deduce acest TVA romanesc (aplicand si Ord.34/2009).
Renuntarea la creanta fata de Statul austriac va genereaza cheltuiala nedeductibila.

Succes!
De acord.Cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit a valorii TVA nerecuperat si evident neinregistrarea lui in contul de TVA ci in cont 658 neded.
Multumesc pentru colaborare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuiala aferenta tva 50%(achizitie combustibili) Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua Am urmatoarea nelamurire cu privire la cheltuielile tva 50% la achititia de combustibili ...cheltuiala deductibila sau nedeductibila la ... (vezi toată discuția)
Tva TEI TEI Am de recuperat TVA (rezultat de la factura ce reprezinta o taxa de arbitraj) Intre timp recuperez TVA-ul dar la primul control ANAF ma obliga sa-l returnez ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)