avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act imprumut bani fara notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act imprumut bani fara notar

As dori sa ajut un prieten cu o suma de bani, sub forma de imprumut, dar nu pot fi sigura ca acesta imi va mai inapoia banii.
Nu as vrea sa aplez la notar ca sa nu mai perceapa acel comision din suma si ca el sa poata beneficia de de suma intreaga.

Si am inteles ca exista si posibilitatea realizarii unui act de imprumut in prezenta a doi martori.

Intrebarile mele sunt:
1 Cum se formuleaza un astfel de act ? (ma refer la compunerea lui)
2 Exista vreo restrictie in ceea ce priveste martorii (sa nu fie rude gradul I sau altceva) ?
3 Este valid un asemenea act in instanta?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: cora_p , utilizator 16:23, 20 Iulie 2010
Daca incheiati actul la notar, acesta va fi titlu executoriu si nu va mai trebui sa apelati la instanta, in caz de neplata doar va prezentati la un executor judecatoresc.
Daca faceti actul sub semnatura privata ( fara notar) va trebui sa apelati la instanta, sa castigati ( nu intotdeauna se poate) si apoi, dupa ramanerea def. si irevoc. a hotararii ( fond, apel, recurs) sa o investiti cu formula executorie si apoi mergeti la executor. Oare cate costuri implica asta...hmm...

Deci, recomandarea este sa faceti actul la notar. De altfel, nici nu costa mult ( de ex. pt 10.000 euro taxa e aprox. 250 lei).
Si, in plus, va veti recupera si taxa notariala pe care o ve-ti cheltui pentru intocmirea si autentificarea acelui act! Practic nu pierdeti nimic in aceste conditii!
Este de preferat ca actul sa fie incheiat la notar.La suma imprumutata puteti adauga si comisionul perceput de notar, care asa cum s-a precizat nu este impovarator.In cazul inscrisului sub semnatura privata se cere formalitatea multiplului exemplar(atatea exemplare originale care parti cu interese contrare sunt, iar pe fiecare exemplar sa fie facuta o mentiune cu privire la numarul exemplarelor originale intocmite), iar actul sa fie semnat de parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana wap54 wap54 La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)
Intocmirea unei hartii de mana pentru o arvuna laurycy_r@yahoo.com laurycy_r@yahoo.com daca cineva imi poate raspunde ...vreau sa iau o arvuna de la cineva fara sa merg la notariat si in prezenta unor martori .Este valabila acea hartie ?cam ce sa ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru sau asistenta judiciara gratuita gabi33 gabi33 Am un \"act aditional la la contractul de imprumut autentificat cu nr....din..... la birou notar public m.v.,incheiat intre creditor m.m. cu domiciliul in ... (vezi toată discuția)