avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? ce articol, ce lege stipuleaza acest lucru?
Martorii, sunt atat ei celui ce imprumutat cat si a celui ce da banii? Pot fi doar ai celui ce da banii? Ce conditii legale, ce articole si lege stipuleaza aceste lucruri? Ce se mentioneaza intr-o astfel de chitanta? Ce inseamna incheierea "bun si aprobat"? Va rog detaliati sa inteleg acest "mecanism" ai banilor luati de la persoane fizice ce ar putea ascunde "camataria". Va multumesc mult!
inscrisul sub semnatura privata se intocmeste de parti, fara interventia vreunui agent. Se semneaza si dateaza de catre parti. poate fi scris de mana de una din parti, de ambele sau de un tert. trebuie intocmite in atatea exemplare cate parti sunt in contract. pentru partile care au acelasi interes este suficient un singur exemplar. pe fiecare exemplar se mentioneaza nr. exemplarelor originale care s-au intocmit.
Se intocmeste in atatea exemplare cate parti cu interese contrare sunt , persoanele cu aceleasi interese pot primi un singur exemplar. mentiunea ,,bun si aprobat se inscrie in cazul inscrisurilor care constau in obligatii unilaterale. Se arata totodata suma in litere si apoi se semneaza( de debitor). pentru mai multe lamuriri vedeti art. 1180 Cod civil
Suntem in prezenta unui contract sinalagmatic , unde trebuie respectata cerinta multiplului exemplar , asa incat acest contract sa fie redactat in atatea exemplare cate parti cu interese contrare sunt.

"Chitanta de mana" , poate , de asemenea , respecta regula de mai sus , insa nu exista vreo obligatie legala in acest sens.

Va sfatuiesc sa nu recurgeti , dumneavoastra, la intocmirea acestei "chitante de mana", intrucat, din lipsa de informatie juridica , s-ar putea sa creati o situatie care sa va prejudicieze chiar pe dumneavoastra.
In cazul unor disensiuni , in vederea recuperarii imprumutului , trebuie sa existe martori , eventual alte inscrisuri(ca mijloace de proba prezentate instantei)

Contractul de imprumut poate fi incheiat , ca act sub semnatura privata , solo consensu , doar prin simplul acord de vointa al partilor contractante.(fara vreo alta formalitate).Sigur ca acesta poate imbraca forma autentica , daca este incheiat in fata notarului , sau poate fi incheiat avand sprijnul si consilierea unui avocat.

Asa ca va sfatuiesc sa adoptati o situatie mai putin confuzionanta , iata un model de contract de imprumut :

[ link extern ]

Sau , pentru a sti cu exactitate efectele acestui contract , drepturile si obligatiile partilor contractante, sa apelati la un avocat.




Imprumutul nu este sinalagmatic. (nu da nastere unor obligatii reciproce si interdependente)
El naste obligatii numai in sarcina UNEIA din parti - obligatia imprumutatului de a restitui imprumutul.
Deci in cazul lui nu se aplica regula multiplului exemplar.
Inscrisul care constata imprumutul (un singur exemplar) trebuie sa fie scris in intregime de acela care se obliga (imprumutatul) ori daca nu-l scrie chiar el, atunci, inainte de a semna, trebuie sa adauge mentiunea "bun si aprobat" si sa arate in litere suma imprumutata pe care se obliga a o restitui.

Regula se gaseste in art. 1180 Cod civil
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
romascanu, moderator
Asa este , atat in cazul imprumutului de folosinta (comodatul ) , cat si in cazul imprumutului de consumatie-propriu-zis (mutuum) sunt consfintite obligatii unilaterale...(sunt contracte unilaterale).
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.i.m. carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Incepand cu 01.01.2011 C.I.M. ar trebui sa fie intocmite in 2 ex. - urmand o logica simpla : ex. care ramanea la I.T.M. nu mai este necesar. Dar cum in ... (vezi toată discuția)
Cerinta multiplului exemplar madalina15 madalina15 In noul cod civil in cazul conventiilor sinalagmatice mai este necesara mentiunea multiplului exemplar? (vezi toată discuția)
Act imprumut bani fara notar joa_m25 joa_m25 As dori sa ajut un prieten cu o suma de bani, sub forma de imprumut, dar nu pot fi sigura ca acesta imi va mai inapoia banii. Nu as vrea sa aplez la notar ca ... (vezi toată discuția)