avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... rectificare dobanda cf.OUG.50/2010
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

rectificare dobanda cf.OUG.50/2010

Buna ziua
Am un credit nevoi personale cu garantie imobiliara contractat in martie 2008 la o banca.
La acest contract am avut dobanda fixa un an, dupa data terminarii anului cu dobanda fixa dobanda devine variabila "dobanda curenta formata din dobanda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile bancii, la care se adauga 1.5.."scrie in contract.
Am o nelamurire, lOUG.50/2010 se aplica de la 21 iunie 2010 si bancile au la dispozitie 90 de zile pentru modificarea contractelor. Eu platesc 3 luni dobanda la nivelul actual (8.9% dobanda interna a bancii + 1.5pp) pana refac ei contractele? Am primit o oferta din partea bancii :
-inghetarea dobanzii pt urmatorii 5 ani la o valoare cu 0.5% mai mica decat acum, adica 9.9%
- asigurarea bunului gratuita pana la finele contractului
- dobanda dupa acesti primi 5 ani urma sa fie Euribor + 7.5% !!!!
Vreau sa stiu daca sunt pot sa solicit bancii printr-o cerere rectificarea dobanzii cf. OUG. 50/2010 si mentinerea marjei (de 1.5 pp) asa cum se precizeaza in ordonanta la Art.37 b), asta pana in cele 3 luni.
Rata pt luna iunie trebuia sa o platesc pana pe 24 iunie.Sotul a platit-o pe 15.07. Pot sa cer sa recalculeze retroactiv?(avand in vedere ca legea a intrat in vigoare la 21 iunie?
Ultima modificare: Marți, 20 Iulie 2010
ana.avasiicii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mara Ionescu , Consilier juridic 23:48, 16 Septembrie 2010
Din pacate pentru dumneavoastra, ANPC a interpretat in acest sens modul de calcul al noii dobanzi, intrucat nu putea impune bancilor, societati private, scaderea preturilor/ profiturilor contractate deja la momentul aplicarii legii noi, aceasta fiind impotriva principiului liberei concurente pe piata. Deja eliminarea comisioanelor de risc este contestata de banci, pentru ca reduce costurile pe contracte si ,avand in vedere ca este vorba de credite pe termen lung, da peste cap intreaga prognoza a bancilor pentru viitor.
Deci, acesta este un punct care poate avea sau nu castig de cauza. Cazul de la Pitesti era diferit si nu avea legatura cu OUG 50/2010. Chiar daca ne convine la toti, nu poti impune unui agent economic sa scada pretul de la 9% la 1% pentru ca asa vrei tu.
Acesta este punctul de vedere oficial, va asigur. Comisariatele judetene nu vor merge pe acest punct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea unilateral a marjei fixe din contract prin act aditional diana-iasi diana-iasi Am primit actul aditional de la banca si am constatat ca DAE se calculeaza functie de Euribor la 3 luni si functie de marja fixa.Problema e ca in contractul ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)