M-am decis sa schimb sistemul de incalzire de la cel centralizat Radet la sistem cu centrala termica de apartamente pe gaze.
Pentru debransare mi se solicita acordul vecinilor. Am un vecin cu care am avut niste discutii cand i-am spus despre centrala termica, si am un perete vecin cu el, s-ar putea sa nu-mi dea acordul lui pentru debransare, si spun asta pentru ca a amenintat asociatia ca o da in judecata daca imi da acordul.
Ati intalnit situatii asemnatoare? Cum ati procedat pentru a obtine acordul?
Exista vreo reglementare/lege ce ma poate ajuta sa-l conving amiabil.
Nici macar nu am tevi comune cu el, e doar un perete cu el comun.
E vecin de palier.
Va multumesc anticipat.
Depinde pentru ce il da in judecata si pe cine da in judecata...
Dv. puteti sa-l dati pe vecinul care s-a deconectat fara acordul Dv. si al nimanui si pentru ca asociatia accepta o asemenea deconectare si o mai ia si in considerare probabil, dar cand doamna ii spune vecinului ca vrea sa-si monteze centrala in apartament, ala de ce nu-i da acordul?
Plus ca doamna se duce cu un formular la vecin unde acesta semneaza, formular care ii este necesar mai departe, pe calea birocratica de a obtine instalarea centralei de apartament, deci este clar pentru ce ii trebuie semnatura. Iar vecina-sau poate sa dea in judecata pe cei care i-au luat in considerare cererea fara o semnatura.
Eu am indemnat-o pe doamna sa mearga mai departe, sa incerce, n-am indemnat-o "sa-i ia gatul vecinului"!
Multumesc la toata lumea pentru raspunsuri.
L-am abordat pe vecin, am primit aprobarea de la administratie.
Vecinul cu legea in mana (fost politits am inteles, actualmente pensionar) ne-a solicitat sa intrunim adunarea generala ca sa ne dea acordul. Am solicitat la administratie sa faca asta, daca in asta se opreste respectivul. D-na administrator spune ca nu ar fi cazul dat fiin ca eu as fi cel de-al 6-lea apartament in bloc care se deconecteaza. Acum studiez legea sa vad daca are dreptate d-na administrator, sa mai fac o incercare. Stiu ca de la dl politist este doar o intarziere care o doreste el dat fiind ca nu e de acord oricum. Dar sper sa-l conving cu legea in brate, pentru ca nu are de ce sa se opuna. Dar intai sa epuizam caile legale. Ca mi se pare un abuz nejustificat din partea lui. Eu am demarat toate actiunile pentru a-mi pune centrala termica de apartament si el se opune degeaba.
In orice caz apreciez toate opiniile, ca toata lumea, isi da cu parerea pe baza experientei si cunostiintelor proprii.
Multumesc.
Legea nr. 325/2006 - art. 30
(2) Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încalzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.