Va rog sa ma ajutati in lamurirea unei situatii legata de inregistrarile din carnetul de munca.
In luna aprilie 2010, fostul meu angajator mi-a desfiintat locul de munca. La primirea carnetului meu de munca, am observat faptul ca mi-a fost inregistrata desfiintarea postului pe baza unei alte decizii, alta decat cea comunicata mie.
Am luat legatura cu fostul angajator care mi-a spus ca e un simplu rezumat al primei decizii (pe care am primit-o) si ca nu trebuie sa-mi fac griji, totodata, refuzand sa-mi comunice un exemplar al acestui "rezumat".
Astfel, am inregistrat o adresa scrisa la ITM prin care le-am solicitat o copie a deciziei inregistrata in carnetul meu de munca. Ieri, m-a sunat cineva de la ITM spunandu-mi ca nu pot sa-mi comunice respectiva decizie deoarece e o circulara ce le interzice aceasta actiune.
Aici apare si nelamurirea mea: ITM-ul este obligata de lege sa-mi comunice respectiva decizie sau, intr-adevar, nu au aceasta obligatie? Ce pot face pentru a intra in posesia deciziei de desfiintare post inregistrata in carnetul meu de munca dar care nu mi-a fost comunicata niciodata?
Am citit si eu acum ordinul 363/2010. Din ce inteleg, prin acest ordin se modifica (schimba) doar anexa in care sunt mentionate "tarifele pentru plata prestatiilor de servicii in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii", nicidecum serviciile prestate de ITM! Nu scrie nicaieri in acest nou ordin ca nu mai au voie sa elibereze copii ale actelor! Avand in vedere faptul ca in noua anexa cu tarife nu mai este mentionat cu cat se taxeaza eliberarea de copii, eu inteleg ca acest serviciu se presteaza de la 11.05.2010 in mod gratuit, nemaifiind supus taxarii! Practic, organizarea si functionarea ITM ramane reglementata de Hotararea nr 1377/2009, care mentioneaza printre atributii "eliberarea de copii în baza documentelor existente în arhivele inspectoratelor teritoriale de muncă, la cererea persoanelor fizice".
Cel putin asa am dedus... Sper sa nu ma insel! Trebuie sa obtin cumva acea decizie!!! Sa le fac o noua solicitare? Multumesc anticipat pentru ajutor!!!
Intr-adevar, acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem ( ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus).
Solicitati-le din nou eliberarea unei astfel de copii sau depuneti solicitarea la Ministerul Muncii ori Inspectia Muncii.