avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua - taxa carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua - taxa carte de munca

as dori sa intreb daca este normal ca atunci cind ai perdut cartea de munca sa fii taxat cu 50 lei de fiecare firma la care ai lucrat inainte de a se scoate aceste caarti de munca si daca raspunsul este nu cui trebuie sa ma adresez
Cel mai recent răspuns: hritcubia , utilizator 12:08, 17 Decembrie 2014
Pentru ce vi s-a solicitat acea taxa?
pentru a mi se elibera documentele necesare la serviciu cu anii de munca lucrati la diferite firme din iasi
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Din textul de lege , nu reiese faptul ca acel document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate este supus sau nu taxarii.

2. Daca va referinte la adeverinte necesare dosarului de pensionare, Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede :

Art. 161
(1) Cererile in legatura cu eliberarea actelor prevazute de lege, prin care se face dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a stagiului de cotizare, necesare stabilirii drepturilor de pensie, sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane.

(2) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii.

Daca este vorba despre o firma privata, aceasta poate sa pretinda o anumita taxa pentru eliberarea acestora.
aceste taxe mi-au fost cerute de catre ITM tocmai asta este problema
In aceste conditii devine aplicabil Ordinul nr.826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii

Anexa - Normativul cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii din 28.05.2014:
Art. 3.
Tariful care se percepe de la persoanele fizice, juridice, de la persoanele fizice autorizate şi de la alte entităţi constituite în condiţiile legii pentru categoria de servicii prestate este de 20 lei/document, pentru fiecare dintre serviciile care pot fi prestate de inspectoratele teritoriale de muncă, respectiv:

- eliberarea de certificate/adeverinţe/duplicate de adeverinţe în baza documentelor existente în arhivele inspectoratelor teritoriale de muncă, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricăror entităţi care au dreptul legal de a solicita şi de a obţine aceste informaţii, conform Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, şi Ordonanţei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor şi adeverinţelor de către autorităţile publice centrale şi locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 223/2002;
........

p.s.
50 lei era vechiul tarif stabilit prin Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.681/2013 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 5 august 2013.

Alte discuții în legătură

Revisal aliaaa aliaaa cum aflu daca angajatorul a inregistrat cim in revisal,el refuzand sa faca dovada?se poate afla online? (vezi toată discuția)
Ordinul mmfpspv nr. 1681/2013 Cornel  Vasile Cornel Vasile Ordinul MMFPSPV nr. 1681/2013 privond aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale ... (vezi toată discuția)
De unde imi adun vechime de munca mirela 20 mirela 20 Sotul are nevoie pt pensia pe caz de boala de C.M. El nu are c.m si nu mai contracte de munca, insa unele unele din ele nu mai le gaseste. De unde le poate ... (vezi toată discuția)