avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Interpretarea noilor modificari a codului fiscal
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Interpretarea noilor modificari a codului fiscal

Buna!

As dori sa aflu daca se incadreaza ca si activitate dependenta un contract de drepturi de autor, pentru punctul c), deoarece ar face referire la capacitatea intelectuala?
Citez mai jos textul de lege din C.Fiscal

Astfel, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

Astept cu mare interes si cat mai urgent raspunsurile d/voastra.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 16:37, 21 Iulie 2010
In conformitate cu Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:

"CAPITOLUL III: Obiectul dreptului de autor
Art. 7
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt:
a)scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator;
b)operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice;
c)compoziţiile muzicale cu sau fără text;
d)operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice şi pantomimele;
e)operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale;
f)operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g)operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;
h)operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;
i)lucrările plastice, hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general."

PRECIZARE:
Daca activitatea dvs. constituie - cu adevarat - o creatie intelectuala in domeniul literar, artistic , stiintific... atunci orice prevedere a Codului fiscal indiferent sub ce forma ar fi ea formulata nu poate sa schimbe esenta activitatii dvs. aceea de activitate independenta !

In schimb, daca sub umbrela DREPTURILOR DE AUTOR ascundeti o activitate care nu se concretizeaza cu adevarat, intr-o creatie in domeniul literar, artistic, stiintific... (Numai dvs. stiti care este adevarul !) atunci activitatea dvs. va fi reancadrata ( pe buna dreptate de organul fiscal) din activitate independenta in activitate dependenta. Organul fiscal ( cu exceptiile care confirma regula) este format din profesionisti care stiu, simt, ... atunci cand un contribuabil este sincer dpv fiscal sau nu si actioneaza ca atare. Nu uitati ca se aplica incepand cu 01 iulie 2010 principiul prevalentei economicului asupra juridicului ( ceea ce inseamna ca , chiar daca dpv legal sunteti ok ( autorizatii, etc.) dar in realitate se escamoteaza o activitate de natura dependenta legea permite reancadrarea acesteia acolo unde ii este locul !)
De exemplu un contract de drepturi conexe, in care prestatia tiularului este de a interpreta cateva piese muzicale. Cum se va impozita onorariul acestuia de catre platitorul de venit?
In conformitate cu Codul fiscal (Legea nr.571/2003) si cu Normele de aplicare ale Codului fiscal (HG44/2004), art.46 din Cod, respectiv punctul 24 din Norme:
"Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea:
drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe a drepturilor de autor"

CONCLUZIE:
Daca acest contract al dvs. ("in care prestatia titularului este de a interpreta cateva piese muzicale") va confera un drept conex ( in sensul Legii 8/1996) atunci venitul dvs. se va impozita ca si venit din drepturi de proprietate intelectuala ( aceasta este definitia din Codul fiscal a dreptului de autor) adica ca si un venit din drepturi de autor.

In legea 8/1996 se prevede:
"Art. 94
Sunt recunoscuţi şi protejaţi, ca titulari de drepturi conexe dreptului de autor, artiştii interpreţi sau executanţi, pentru propriile interpretări ori execuţii, producătorii de înregistrări sonore şi producătorii de înregistrări audiovizuale, pentru propriile înregistrări, şi organismele de radiodifuziune şi de televiziune, pentru propriile emisiuni şi servicii de programe."

Iar la art.95 din aceeasi lege se mai precizeaza:

"În sensul prezentei legi, prin artişti interpreţi sau executanţi se înţelege: actorii, cântăreţii, muzicienii, dansatorii şi alte persoane care prezintă, cântă, dansează, recită, declamă, joacă, interpretează, regizează, dirijează ori execută în orice altă modalitate o operă literară sau artistică, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietăţi, de circ ori de marionete."


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Meserii - drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua. As dori sa aflu pentru care meserii (functii) pot incheia contracte de drept de autor, ci nu contracte de munca. Tehnoredactorul, culegatorul de ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Neclaritati declaratie unica (categorie venituri + recitficativa) Bogdan52 Bogdan52 Buna seara, Detin un PFA inregistrat in Romania, de unde si lucrez, si obtin venituri din activitati independente realizate pentru un client din interiorul ... (vezi toată discuția)