avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... calitate procesuala, sucursala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

calitate procesuala, sucursala

Buna ziua,

As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:09, 21 Iulie 2010
Intr-o speta am invocat si eu acest lucru, instanta de fond admitand cererea de pretentii a unei sucursale de asigurari.Astept sa ma judec la tribunal.In cazul meu nu fac dovada ca ar avea personalitate juridica proprie ci incheie toate politete ca si societatea mama.
Nu au personalitate juridica si nu pot sta in instanta sucursalele societatilor de asigurari si nici ale bancilor. La unele instante s-a creat o practica gresita in sensul ca sucursalele au calitate procesuala deoarece au conducere proprie. In opinia mea aceasta practica este total gresita.
Conf. art. 43 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, sucursala este un dezmebramant al unei societati comerciale, fara personalitate juridica. Intrucat sucursala nu are personalitate juridica, ea nu poate participa, in nume propriu, la circuitul juridic, deci nu poate avea calitate procesuala activa in cadrul unui proces.
In cazul in care aveti vreo decizie de speta in acest sens, va rog sa mi-o trimiteti.Va sunt recunoscator.
Dupa parerea mea cred ca instanta de judecata, atunci cand a admis ca parte procesuala sucursala, nu a facut decat sa aiba in vedere calitatea de reprezentant al "societatii mama".
Astfel, nu este vorba de o calitate procesuala a sucursalei ca entitate juridica distincta, ci mai mult este vorba de calitatea de reprezentant legal al "ssocietatii mama" avand in vedere raportul juridic legal existent intre sucursala si "societatea mama", intre sucursala si terti.

Sper ca nu ma insel.

Alte discuții în legătură

Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitatii procesuale active sucursala Monica Baiceanu Monica Baiceanu Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)