avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... calitate procesuala, sucursala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

calitate procesuala, sucursala

Buna ziua,

As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:09, 21 Iulie 2010
Un bun punct de vedere, dar atunci nu ar fi trebuit sa aiba calitatea de reclamant societatea mama prin reprezentant sucursala x sau sucursala x ca reprezentant legal al societatii mama?Greseala mea a fost ca nu mi-am dat seama sa invoc acest lucru la instanta de fond, ci ideea mi-a venit acum.â odata cu recursul.
Curtea de Apel Craiova – Secţia Comercială, decizia nr.1133 /02.10.2007

Potrivit art.43 din Legea nr.31/1990 sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale, având un patrimoniu propriu, un scop de sine stătător şi organe proprii de conducere, precum şi o anumită autonomie faţă de societatea mamă.
În virtutea caracteristicilor lor şi a actelor constitutive sau regulamentelor de organizare, sucursalele pot avea anumite drepturi de reprezentare în raporturile cu terţii, în virtutea unei delegări de atribuţii de reprezentare date de directorul societăţii mamă. Această delegare şi limitele ei trebuie să rezulte fie din actul constitutiv, fie dintr-un mandat dat separat.
Ca atare, capacitate de folosinţă şi de exerciţiu are societatea mamă, ca persoană juridică, iar aceasta poate delega exerciţiul drepturilor reprezentanţilor sucursalelor, pentru exerciţiul şi apărarea drepturilor şi intereselor acestora implicit ale persoanei juridice - societatea mamă.
Cum capacitatea procesuală ţine de capacitatea de exerciţiu, acţiunea este formulată de societatea mamă, ca entitate cu personalitate juridică, pentru sucursală, prin directorul sucursalei, în virtutea dreptului de reprezentare acordat.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitatii procesuale active sucursala Monica Baiceanu Monica Baiceanu Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)