avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... termen de prescriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

termen de prescriere

O actiune in pretentii (fie drept comun, fie somatie de plata) se prescrie in termenul general de 3 ani?

Iar curgerea termenului se calculeaza de la scadenta creantei? Respectiv de la data cand creditorul putea sa ceara executarea obligatiei de plata?

Multam frumos !
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 14:27, 21 Iulie 2010
Inceputul prescriptiei extinctive

Regula generala potrivit art. 7 alin. 1 "prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune...", iar potrivit art. 1886 Cod civil : "nici o prescriptie nu poate incepe a curge mai inainte de a se naste actiunea supusa acestui mod de stingere". In concluzie, regula generala, este aceasta :prescriptia incepe sa curga la data nasterii dreptului la actiune.

Regulile speciale privind inceputul prescriptiei dreptului la actiune :

-pentru pur si simplu, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data nasterii raportului juridic ( art. 7, alin. 2 din Decretul 167 / 1958 )

-pentru dreptul afectat de un termen suspensiv ori de o conditie suspensiva, prescriptia dreptului la actiune incepe sa curga de la data implinirii termenului ori realizarii conditiei ( art. 7 alin 3 din Decretul 167 / 1958 )

-in cazul actiunii in raspundere pentru paguba cauzata prin fapta ilicita si in cazurile asimilate, prescriptia incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia ( ori putea ) sa cunoasca paguba si pe cel care raspunde de ea, sau de la expirarea termenului prevazut de lege ( art. 8 din Decretul 167 / 1958 si art. 12 din Legea 11 / 1991 )

-prescriptia actiunii in anulabilitate incepe sa curga din momente diferite, in functie de cauza de nulitate relativa ( art. 9 din Decretul 167 / 1958 )

-prescriptia dreptului la actiune privind viciile ascunse ale unui lucru, ale unei lucrari, ale unei constructii incepe sa curga de la data descoperirii viciilor, insa cel mai tarziu de la implinirea termenului de garantie pentru aceste vicii ( art. 11 din Decretul 167 / 1958 )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la intretinere nicut adriana nicut adriana am rascolit toata casa dar cele mai vechi chitante au 5ani.restul cred ca s-au pierdut cand am zugravit apartamentul.Avand in vedere ca \"datoria\"este din ... (vezi toată discuția)
Garantii de vicii ascunse la contract vanzare - cumparare egkertsou egkertsou buna ziua, Sunt pe punctul de a cumpara un apartament intr-un imobil nou construit. In propunerea de contract pe care mi-a trimis-o investitorul- vanzator ... (vezi toată discuția)
Prescriere creanta fieraru alina fieraru alina va rog sa mi spuneti de la care data se considera 3ani ca fiind prescris un credit.multumesc. (vezi toată discuția)