avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul?

Buna ziua,
Va deranjez deoarece am o nedumirire:
locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat acoperisul si cere sa fie despagubit de vecini, dar numai de vecinii de pe tronson cu el. Acea suma este impartita in 5 (sunt 5 familii pe acel tronson) si afisata in lista de plata de la asociatie. Am fost si am discutat cu administratorul de asociatie si ne-a zis ca oricum se va recupera acea suma ca asa cum am eu acoperis asa trebuie sa aibe si vecinul de la et.4 si mi-a zis sa citesc lg.325/2006, care zice dansul ca prevede acest lucru, insa legea asta prevede cu totul altceva, e vorba de energia termica.Acum intrebarea mea este: ce pot sa patesc eu ca nu-i dau acea suma vecinului? cum ma poate obliga el sa-i platesc? exista vre-un paragraf de lege care prevede acest lucru?

PS: Administratorul de asociatie mi-a mai zis ca acei bani nu intra in fondul de asociatie pt ca nu exista un fond de rulment al sacrii.

va multumesc!!
o sa se indrepte impotriva dvs pe actiune in pretentii.....si aici o sa timbreze la valoarea cererii....dar pana acolo mai este....cereti documentele...si dvs trebuie sa stiti ce platiti!!
in concluzie ar avea sorti de izbanda impotriva mea in instanta?!!!


Va multumesc tare mult pentru raspunsuri!!!
daca nu are actele mentionate anterior, din punctul meu de vedere NU....!!!
Terasa este proprietate comuna a tuturor proprietarilor, nu numai a proprietarilor de la ultimul etaj.
Asociatia are obligatia de a repara terasa si proprietarii - toti - sunt obligati sa participe cu bani proportional cotei-parti indivize.
In cazul in care asociatia de proprietari nu are fondul de reparatii ca sa faca aceasta reparatie si unul din proprietari face aceasta reparatie, asociatia trebuie sa-i returneze valoarea lucrarii, impartind suma achitata pe listele de plata lunare tuturor proprietarilor.

Legea care reglementeaza acest aspect este Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.

* Ma tem sa nu raman prea mult siderata si sa nu-mi revin repede cat de competente sfaturi ati primit mai sus....:stunned:

In HG 1588/2007 se scrie:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
elga50, moderator
este proprietatea in comun a locatarilor nici nu am mentionat altceva.....am spus ca daca nu are care sa dovedesaca reparatia terasei...nu sunt sanse sa aibe castig da cauza...sunt siderat de cum sfatuim oamenii sa arunce banii pe fereastra fara sa avem minimum de documente legale......si daca stau bine si ma gandesc...la efectuarea acestor lucrari se da o garantie nu??..sau vreti ca dupa 3 luni sa plateasca din nou "moftul" vecinului....doamna cat de "siderat" sunt.......in plus eu nu platesc nimic pana nu vad si ceea ce platesc...documente, etc....daca altii obisnuiesc sa faca altfel.....s-ar putea sa ramana "siderati" in continuare.....cum oare o demonstra vecinul de la IV ca acee este suma de bani cuvenita fiecarui locatar?/....sau cum a fost stabilit costul lucrarii daca nu sunt ACTE DOVEDITOARE??...ma rog....asta ramane de vazut in instanta....pana acum nu cred ca a fost ceruta o suma de bani nedovedita si instanta a acordat-o?..sa mai functioneze "cel ce face o prupunere in fata instntei este dator a proba-o"...pentru ca daca nu mai functioneaza si nu se mai aplica..atunci cred ca pot sa spun ca sunt siderat!

Alte discuții în legătură

Contributie locatari la reparatiile terasei blocului ContSters310851 ContSters310851 Buna ziua! As dori sa stiu daca asociatia de locatari poate sa-mi impuna, de fapt pe mine m-a pus in fata faptului implinit, sa platesc o anumita suma (cota ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)