avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se pot impune contracte nesemnate sau clauze lipsa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se pot impune contracte nesemnate sau clauze lipsa?

Trei intrebari privind situatii (zic eu) similare. E vorba de contracte de prestari servicii (voce) de telefonie mobila cu Orange (pe persoana fizica). Puteti vedea contractul de baza si termenii si conditiile generale (TCG) in josul paginii orange.ro.

1) Un amic a semnat la deschiderea abonamentului doar prima pagina din contract, care descrie partile si abonamentul. Nu i s-a dat sa semneze si contractul de baza si nici TCG. (Nu, nu e pe verso :D). Mentionez ca nu scrie nicaieri "pagina 1 din N".

I se pot impune clauzele din contract daca nu apar de fapt in ce s-a semnat?

El se bucura, zice ca in caz de reziliere nu pot sa-l penalizeze. Dar cred ca exista si un revers al medaliei. Contractul ala mai contine si drepturi si obligatii nu numai lucruri "rele".

2) Contract incheiat de data asta normal de alt amic, tot cu Orange. A semnat intreg contractul de baza, deci si prima foaie descrisa mai sus si cea cu clauzele de baza.

Intrebarea mea vizeaza celalalt act, adica TCG. Acesta nu i s-a prezentat si nu a fost semnat, dar e referit din contractul de baza. Insa la un mod destul de vag dupa parerea mea (neprofesionala).

Raspunsul oficial Orange a fost ca varianta cea mai recenta de TCG este inregistrata la notar si legatura cu contractul se face implicit prin data semnarii.

Eu vad niste probleme cu aceasta abordare cam dubioasa. Odata ca presupune ca Orange poate schimba oricand TCG fara acordul abonatului. Apoi presupune ca Orange are un fel de act care se aplica automat la orice contract fara adeziune explicita, ceva in genul contractului de munca la nivel national. Insa acela e legiferat in codul muncii, ce face Orange aici nu cred ca e.

Poate fi impus acel TCG? Practic e o anexa lipsa si nesemnata la contract.

3) Al treilea caz vizeaza un telefon achizitionat cu subventie la un abonament. Dar in contract nu figureaza telefonul iar in factura aferenta nu apare niciun discount, doar un pret normal. Poate operatorul dovedi subventia in acest caz? Eu personal nu vad cum se poate face diferenta fata de un telefon achizitionat fara subventie.

Multumesc frumos pentru orice parere. Intrebarile sunt de interes pur retoric pentru mine, le-am adresat mai mult pentru curiozitatea mea. Cred ca nu strica nimanui sa se instruiasca putin in asemenea chestiuni de care ne lovim tot timpul si sper sa ajute eventual si pe altii care s-au lovit de asa ceva.
Cel mai recent răspuns: frubler , utilizator 20:23, 26 Iulie 2010
Corect, persoana fizica interesata de un serviciu-acum este vorba de telefonie mobila-sa fe atenta la promotia ofertei si daca s-a convins intr-un fel sau altul ca trebuie sa beneficieze de acel serviciu sa citeasca cu mare atentie contractul de furnizare al serviciului... Si daca v-a constata ca oferta promotionala nu cadreaza cu acel contract de furnizare, in partile esentiale, nu-l v-a semna!
Nu-s sigur ca am inteles raspunsul. Nu e vorba de ce s-a semnat ci dimpotriva, de acte care nu s-au semnat si pe care operatorul incearca sa le foloseasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte (sau anexe) nesemnate frublerx frublerx Am niste intrebari legate de cazuri (cred) inrudite. Este vorba de contracte de prestari servicii de telefonie mobila incheiate de amici ai mei cu Orange. ... (vezi toată discuția)
Contract orange zephon zephon Buna ziua Am urmatoarea problema: Cu o saptamana in urma am semnat o cerere de portare de la Vodafone la Orange de pe abonament pe abonament. Odata cu cererea ... (vezi toată discuția)
Teapa firma telefonie mobila silvia_floirn2009 silvia_floirn2009 Problema mea este in felul urmator : am un abonament la orange care include 100 min internationale pe mobil, pe care eu le foloseam ca sa-l sunt pe sotul meu ... (vezi toată discuția)