avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil impreuna dar el are o fata majora dintr-o casatorie anterioara. si ce se intampala cu societatea comerciala daca el era unic administrator?
La succesiune va fi mostenitor si fiica din prima casatorie,impreuna cu dvs.Mergeti la notar si deschideti succesiunea.
Ultima modificare: Joi, 22 Iulie 2010
andymaurul, utilizator
Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

ART. 1
Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

In cazul dvs, mosteniti 1/4 din masa succesorala ramasa de pe urma sotului.
Masa succesorala cuprinde 1/2 din bunurile dobindite de soti si 1/1 din bunurile proprii ale sotului decedat
Altefel spus dvs va revine cota de 1/2+1/4x1/2=5/8 din bunurile comune si cota de 1/4 din celellate bunuri.
Asa in situatia in care veniti in concurs cu fiica defunctului. Daca aceasta renunta la mostenire dvs va revine cota de 1/1 (art 1, lit e)

In ceea ce priveste societatea,(cred ca vroiati sa spuneti unic asociat) ea va continua in persoana mostenitorilor daca prin acutul constitutiv s-a prevazut aceasta situatie. Altfel, va fi lichidata.
dar ce cota? va multumesc
dc bun au fost achiz in tp casat , sotii au o cota de 1/2 din toata masa bun comune.
in masa bun succesorale va intra doar acea cota de 1/2 a sotului decedat. din aceasta masa sotia suprav va avea o cota de 1/4 si restul va reveni descendentului.
in ceea ce priv sc aceasta va continua cu mostenitorii dc este prevazut in actul constitutiv al acesteia (in acest caz most vor deveni asociati ai sc si vor alege un nou administrator ) in caz contrar va inceta sa mai fiinteze.
in consecinta dvs veti avea :
1/2 din toate bun din tp casat ca fiind bunuri proprii si
1/4 din cealalta jum a bunurilor venind de la sotul decedat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire oluatuelena oluatuelena cota mostenire sot suprtavetuitor in conditiile in care defunctul are copii (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)