avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... acordare apa minerala salariatilor care lucreaza ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

acordare apa minerala salariatilor care lucreaza permanent la temperaturi de peste.+30 grade Celsius dar sub +37 grade

1.N.G.P.M./2002-TITLUL VI,Cap.IV “Microclimat
Microclimat
Art.537. Personalul care lucrează în microclimat cald (peste 30°C) sau rece (sub 5°C) va beneficia de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, ale căror durată şi frecvenţă se stabilesc în funcţie de intensitatea efortului fizic şi de valorile parametrilor de microclimat. În acest scop se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.
Art.538. La locurile de muncă unde temperatura aerului depăşeşte constant 30°C se va asigura apă carbogazoasă salină (1 g NaCl/litru), în cantitate de 2-4
litri/persoană/schimb, distribuită la temperatura de 16 - 18°C.
Art.539. La locurile de muncă cu temperaturi scăzute (sub 5°C) se va asigura ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb.
Art.540. În perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile se înregistrează temperaturi exterioare extreme, respective temperaturi ce depăşesc + 37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel ori temperaturi sub - 20°C sau care corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, se vor lua măsuri de protecţie a angajaţilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Normele au fost abrogate de Legea 319/2006 a Securitatii si Sanatatii in Munca



”Prevederile OG 99/2000 au fost trecute la art.540 din NGPM/2002
Art.540. În perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile se înregistrează temperaturi exterioare extreme, respective temperaturi ce depăşesc + 37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel ori temperaturi sub - 20°C sau care corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, se vor lua măsuri de protecţie a angajaţilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


prevederile OG 99/2000.
Aceasta prevede că dacă, două zile consecutiv, temperatura creşte, la nivel naţional sau local, peste 37ºC, sau dacă este sub acest prag, dar – corelată cu condiţii de de umiditate mare – poate fi echivalată la 37ºC, angajatorii trebuie să asigure: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locul de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer; asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus au, potrivit legii, două alternative: reduc durata zilei de lucru sau eşalonează ziua de lucru, asftel încât munca să se desfăşoare până la ora 11.00 şi după ora 17.00. Chiar şi în aceste


INTREBARE:Legislatia noua nu prevede nimic in ceea ce priveste locurile de muncă unde temperatura aerului depăşeşte constant 30°C
Deci se va asigura apă carbogazoasă salină (1 g NaCl/litru), în cantitate de 2-4
litri/persoană/schimb, distribuită la temperatura de 16 - 18°C la aceste locuri de munca si daca da pe baza carei reglementari
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:39, 27 Iulie 2015
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006.
Pentru realizarea in practica a conditiilor de microclimat la locul de munca gasiti informatii detaliate aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru acordarea de materiale igienico-sanitare si alimentatie de protectie, Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste:
-Art.14 Alimentaţia de protecţie se acordă obligatoriu şi gratuit de către angajatori, persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
-Art.15 (1) Materialele igienico-sanitare se acordă, obligatoriu şi gratuit, de către angajatori.
(2) Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum şi locurile de muncă ce impun acordarea acestora, se stabilesc prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Prin contractul colectiv de munca la nivel de firma se stabilesc locurile de munca/ posturile de lucru/ meseriile/ activitatile unde/ pentru care se acorda alimentatie de protectie/ apa minerala salina, precum si cantitatea de lichide care se acorda/ salariat/ schimb.
In contractul individual de munca al salariatilor se mentioneaza aceste drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temperatura minima de lucru in interior smeagull smeagull Buna ziua si un an nou cat mai fericit si lipsit de probleme! Am si eu o intrebare: stie cineva in ce acte normative sunt prevazute obligatiile ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)
Conditii de munca pe perioada caniculara a verii andrei-dev1 andrei-dev1 Exista vreo lege prin care i se impune angajatorului sa asigure un mediu propice de munca pe perioada caniculara, avand in vedere ca sunt 35-40+ grade in ... (vezi toată discuția)