avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Speta este urmatoarea:
Salariatul foloseste masina de serviciu pt a se deplasa in weekend. La intoarcere, este insotit si de alte persoane (prieteni), salariatul opreste pt a se odihni pe bancheta din spate, iar unul din prieteni ia cheile, porneste masina si o proiecteaza intr-un gard, cauzand avarii.
Salariatul va fi cercetat disciplinar si cel mai probabil va fi dat afara.
Cum recupereaza societatea prejudiciul cauzat prin avarierea masinii de serviciu si de la cine? O posibila plangere penala?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:05, 30 Iulie 2010
Parerea mea sincera este ca asigurarile nu vor plati nimic.
Nu ar fi mai simplu sa deschideti actiune impotriva salariatului si/sau sa-i luati banii direct? Avand in vedere ca avea obligatia de a folosi personal masina......etc toate cele scrise de obicei in fisa postului si pv predare primire auto, pentru ca mai apoi el sa se constituie parte civila in procesul amicului sau?
Daca el repara masina si dumneavoastra va constituiti si parte civila nu va miroase putin a foloase necuvenite?
Curtea Constituţională, prin decizia nr. 24/2003, arată că “prevederile art. 164 alin. (2) din Codul muncii se referă exclusiv la răspunderea civilă delictuală, iar nu la răspunderea civilă contractuală; prevederile sale nu exclud înţelegerea dintre părţi, ci ele se referă la situaţia în care părţile contractuale nu se înţeleg şi când caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei trebuie stabilit de către instanţa de judecată. Textul nu exclude nici dreptul angajatorului de a recurge la procedura somaţiei de plată, în cazul în care s-a stabilit caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei. Această soluşie legislativă îşi găseşte suport şi în art. 8 alin. 1 din Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protectţia salariului nr. 95/1949”.

Cred ca este mai simplu sa va intelegeti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iulie 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
dpdv al gradului de vinovatie (intentie/culpa si de care), cum incadraticele 2 fapte ale salariatului:
-incalcarea interdictiei de a transporta pers straine de societate cu masina de serviciu
-producerea accidentului auto

Prima fapta este sau nu in leg cu munca salariatului?
brendissima a scris:

dpdv al gradului de vinovatie (intentie/culpa si de care), cum incadraticele 2 fapte ale salariatului:
-incalcarea interdictiei de a transporta pers straine de societate cu masina de serviciu
-producerea accidentului auto

Prima fapta este sau nu in leg cu munca salariatului?

Parerea mea este ca da, este in legatura cu munca sa. Din moment ce el a semnat actele care interzic transportul persoanelor straine, atunci este angajat pentru toata perioada cand foloseste masina, nu doar pentru timpul de lucru.
Dpdv RU:
In momentul in care se predau bunurile unei societati (in speta masina), in scopul desfasurarii activitatii, pe langa PV- predare primire se redacteaza si politicile de folosire care se vor aduce la cunostinta salariatilor, iar acestia vor semna PV-uri de luare la cunostinta.
Departamentul RU nu recupereaza bani in urma cercetari disciplinare ci doar constata nerespectarea sau respectarea defectuoasa a responsabilitatilor si sarcinilor de serviciu. Deci la redactarea propunerii de sanctionare se va avea in vedere atat RI, fisa postului cat si politica de utilizare.Pe perioada cercetarii cred ca mai bine ii suspendati si CIM, ca agent vz nu mai are "obiectul muncii". Chiar daca veti ajunge la concluzia de al tine in activitate pana la recuperarea pagubei, nu cred ca o sa va ajute un angajament de plata intern care nu are titlu exectutoriu decat daca este luat in fata unui notar.

Cred ca cei de la asigurari, se vor prevala de faptul ca masina nu a fost condusa de salariatul al firmei.
Si eu zic ca incalcarea interdictiei este in legatura cu munca. Nu stiu ce sa zic de gradul de vinovatie, dar "dupa ureche" (n-am experienta pe rasp. patrimoniala) este intentie (cert exista vinovatie, nu stiu daca mai conteaza de care..)
Producerea accidentului nu mai este fapta lui, deci nu exista vinovatie. Accidentul este doar o consecinta a incalcarii interdictiei.

Eu as cerceta raspunderea disciplinara (dar parca nici eu nu m-as... hazarda sa concediez) si raspundere civila (nu patrimoniala, ci delictuala, pe drept comun, ca sa inlatur "legatura cu munca", despre care vad ca dvs. nu sunteti sigura).
Sau, in patrimoniala (daca gasiti in practica cum ca ce s-a inatmplat ar fi fapta in legatura cu munca - trebuie sa gasiti ceva practica relevanta, accidente auto cu masina de firma se intampla des), as incerca sa tratez accidentul ca un efect direct al transportarii prietenilor cu masina, la randul sau efect direct al abaterii disciplinare a salariatului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala sau delictuala brendissima brendissima Speta este urmatoarea: salariatul transporta in masina de serviciu, in weekend, alte persoane, desi nu avea voie. In timp ce se odihnea pe bancheta din spate ... (vezi toată discuția)
Raspunderea disciplinara si patrimoniala a consilierului juridic rodica_post rodica_post Consiliul de Administratie a societatii constata ca in activitatea consilierului juridic din cadrul societatii, nu s-au realizat unele proceduri pe aceasta ... (vezi toată discuția)
Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto? carmenbn carmenbn Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i ... (vezi toată discuția)