avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovigneta falsa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovigneta falsa

Bună ziua tuturor !!!

Ieri circulam pe drumul Judetean Bacau şi am fost oprită în trafic de către agentul de poliţie rutieră şi rugată să prezint actele maşinii împreună cu rovigneta acesteia !!!
Bine înţeles că am prezentat talonul împreună cu chitanţa rovignetei cumpărată cu un an în urmă de la o staţie de combustibil drept pentru care mi-a spus ironic că : chitanţa este falsă iar talonul maşinii va fi reţinut pînă la soluţionarea speţei şi mi-a dat amendă de 5500lei sau cu plata în 48 de ore respectiv 2500lei.
Cum pot dovedi că eu nu am nici-o vină în asemenea porcărie ????:((
Ce trebuie să fac pentru a-mi obţine din nou talonul maşinii ???:((
Cel mai recent răspuns: bitex , utilizator 17:12, 27 August 2010
Gunnar, ba cred ca are dreptate. Si eu stiam ca nu are voie sa-ti dea amenda pt ca ARR raspunde de aceasta taxa sau cel putin asa ar fi trebuit. Pt ce sunt banii de rovigneta?
Exact, te-ai prins.
Dar na... nimeni nu-si cunoaste limitele. Probabil in curand vom fi amendati si de gardieni B-)
Este Lege care spune clar - politia iti poate cere rovinieta.


ART. 1
Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82 din 1 februarie 2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, se modifică şi se completează după cum urmează:
........................................................................
8. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"ART. 8
(1) Fapta utilizatorilor români sau străini de a circula fără a deţine rovinieta valabilă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

(6) O dată cu aplicarea amenzii contravenţionale, conducătorilor vehiculelor înmatriculate în România, care circulă fără a avea rovinieta valabilă, li se reţine certificatul de înmatriculare al vehiculului şi, după caz, utilizatorului român i se reţine licenţa, până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de utilizare.

9. Articolul 9 va avea următorul cuprins:
"ART. 9
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 se fac de către:
a ) personalul împuternicit din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
b ) personalul împuternicit de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în numele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.;
c ) personalul împuternicit din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care îndrumă, supraveghează şi controlează circulaţia pe reţeaua rutieră din România, în situaţia când efectuează controlul tarifului de utilizare fără personalul menţionat la lit. a) şi b );
d ) personalul poliţiei de frontieră care îşi desfăşoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, împreună cu personalul prevăzut la lit. a)."

Si acum legea:

Legea LEGE nr. 424 din 27 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier se modifica inca o data Art.9 din Ordonanta care va avea urmatoarea forma:

Art.10. La articolul 9, literele a) si B ) vor avea urmatorul cuprins:

"a) personalul împuternicit din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, din agentiile de control si încasare ale Regiei Autonome ?Administratia Nationala a Drumurilor din România?, care functioneaza în punctele de trecere a frontierei, împreuna cu organele politiei de frontiera;

B ) ofiterii si subofiterii de politie care îndruma, supravegheaza si controleaza circulatia pe reteaua de drumuri nationale din România."

In concluzie, repet pe scurt: POLITIA ARE DREPTUL SA CONTROLEZE ROVINIETA! Si daca v-au gasit fara, asta este, mergeti si cumparati-va una in loc sa despicati firul in patru ca de fapt n-au dreptul sa va controleze rovinieta PE CARE N-O AVETI.

Va indemn pe toti la mai mult simt civic si la mai putine contestatii nefondate.


Mulţumesc din suflet tuturor ce aţi răspuns întrebărilor mele, m-am lămurit , am să fac contestaţie în instanţă şi am să vă povestesc tuturor cum funcţionează Justiţia română. Vă pooop şi pe curând !!!!
daca e falsa...nu va mai chinuiti, daca intradevar ati facut roviniera ar fi trebuit sa aveti hartiuta de lipit in geam fara de care scrie pe ea ca nu este valabila..dar.. puteti cere o copie dupa ch de la vanzator, poate rezolvati ceva...
insa sumele pe care le.ati trecut mi se par prea mari, chiar este amenda 5500 lei ?
Nu redeschid subiect nou pe tema asemanatoare, dar actualizez unele date. Amenda este de 500 ron pentru autoturisme (sau 125 platiti in 48 ore) si se adauga o despagubire de 28 euro in contul celor de la CNADNR. Plus retinerea certificatului de inmatriculare. Pentru partea cu acuzatia de fals e alta distractie, separata.
Am patit-o si eu cu rovigneta acum cateva zile si daca imi permiteti as pune aici cateva intrebari, poate ma lamureste cineva.
Desi aveam rovigneta valabila nu am putut-o prezenta la un control. Fiind dupa 1 august 2010, speram sa pot fi gasit in baza de date, ca fiind platita. Falsa speranta! Nu m-au cautat ca nu aveau in ce sa caute.
Recunosc si imi asum vina, nu asta e problema.
Problemele sunt altele. Nu mi-au dat procesul verbal pe loc, spunand ca va fi trimis la domiciliu in aproximativ 7-8 zile si talonul spre sfarsitul celor 15 pentru care aveam primita dovada. Adica trebuia sa stau vreo 2 saptamani pe langa domiciliu, sa pot recupera actele.
Nu mi s-a permis sa platesc pe loc si nu am primit nici un alt act sau nici o alta hartie sa pot plati in localitatea cea mai apropiata, sa-mi pot recupera mai devreme talonul, fiind in zona. Am ramas ca turistul, cu dovada pe 15 zile in mana, cu banii in buzunar si cu urarea de drum bun sa-mi recuperez actele de prin tara. Consider ca neinmanarea procesului verbal pe loc e un abuz, din moment ce eram acolo si am acceptat/recunoscut contraventia si consider ca imposibilitatea platii contraventiei la locul faptei, asa cum permite legea, iar e un abuz. Gresesc eu sau profita ei de legislatia neclara?
Nu mai spun ca in proceseul verbal se precizeaza ca nu am vrut sa semnez, lucru neadevarat, ca in locul martorului nu exista nici o semnatura, ca la banca mi-au luat comision cand am depus banii in contul aceleiasi banci, ca am trimis copii dupa chitantele obtinute spre institutii tot pe banii mei. Si tot circul asta, stiind ca rovigneta e cazuta intre parbriz si bord si nu e ieftin de scos de acolo. Nu am nici timp si nici chef sa contest PV-ul, vreau doar sa imi spuna cineva daca legea permite o astfel de situatie, sa fii impiedicat sa platesti pe loc contraventia, desi o recunosti si vrei s-o platesti. Ziceau ca nu stiu cum sa faca sa stranga bani si in realitate e invers.
Multumesc anticipat si scuze pentru dimensiunea mesajului. Spor la treaba tuturor!
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
bitex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda lipsa rovigneta si confiscarea certificatului.. carmena_iasi carmena_iasi Buna seara. Am si eu o nelamurire. Astazi am fost oprita in trafic de catre o brigada de politie, impreuna cu un reprezentant al celor de la Drumuri Nationale ... (vezi toată discuția)
Contestatie rovinieta persoana fizica leorot leorot Ieri conduceam auto proprietate personala dinspre Slatina spre Bucuresti. Exact la intrarea pe autostrada astepta pasnic un echipaj al politiei rutiere. si ... (vezi toată discuția)
amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)