avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reziliere contract inchiriere apartament.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reziliere contract inchiriere apartament.

Buna ziua. Situatia este urmatoarea: un apartament inchiriat pentru o perioada de 3 ani; chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni. In contract nu se specifica faptul ca aceste cheltuieli sunt in sarcina chiriasului, dar presupun ca exista o prezumtie cum ca acesta trebuie sa le achite. Proprietarul nu vrea neaparat rezilierea contractului, dar vrea ca aceste datorii la intretinere sa fie achitate (sub presiunea asociatiei de proprietari). In legea locuintei, se specifica faptul ca "rezilierea contractului de inchiriere inainte de termenul stabilit se face la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand chiriasul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, daca au fost stabilite, prin contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului."
1. Care sunt posibilitatile de constrangere a chiriasului de a achita datoria?
2. Cine trebuie sa il dea in judecata? Asociatia de proprietari sau proprietarul, la cererea asociatiei?
3. Care va fi obiectul cererii de chemare in judecata?
Multumesc!
Ca o curiozitate, chiriasul ce spune?
Pai aveti doua variante din punctul meu de vedere:
oril il dati dvs. pe chirias in judecata
ori asteptati sa va dea asociatia in judecata si apoi va urma ceea ce v-am precizat anterior.
Dumneavoastra nu aveti de ce sa dati in judecata asociatia.
Armenteros a scris:

Ca o curiozitate, chiriasul ce spune?

Chiriasul nu spune nimic, pentru ca nu raspunde nici la telefon si nici la usa - nici proprietarului si nici asociatiei (chiria este incasata printr-un intermediar).
Multumesc pentru raspunsuri!
Dar ca o ultima intrebare, care va fi obiectul cererii de chemare in judecata a chiriasului si in baza a ce temei(raspundere contractuala?)?
~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Ati incercat sa-i faceti in scris chiriasului , faptul ca daca nu achita pana la data de ...este obligat sa elibereze apartamentul ???

Asta am de gand sa fac, dar intrebarea e...ce urmeaza daca tot nu achita. Daca se reziliaza contractul, ma gandesc ca am drept de retentie asupra mobilelor din apartament, iar datoriile vor putea fi platite de catre mine, cu actiune in regres ulterioara. Dar nu vreau sa stau eu pe drumuri, sa platesc si apoi sa recuperez...caut o metoda mai simpla, in care sa fiu cat mai putin implicat (proprietarul e delasator...) - poate o condamnare chirias - asociatie.
Concluzionand, care ar fi recomandarea dvs. de a proceda, fiind exclusa varianta platii de catre proprietar si intoarcerea apoi impotriva chiriasului.
Multumesc
Din punctul de vedere al legii 230/2007 lucrurile sunt foarte simple.
Asociatia de proprietari este in relatie directa cu proprietarul. Pentru neplata cotelor de intretinere asociatia va actiona in judecata proprietarul.

Pe de alta parte relatia proprietar-chirias nu mai este legata de asociatia de proprietari, ci face obiectul contractului de inchiriere si se rezolva pe calea procesului intre proprietar si chirias.
In cazul in care proprietarul a prevazut in contract clauze de achitare a cotelor de intretinere de catre chirias are sanse sa-si recupereze banii in instanta, daca nu sunt prevazute aceste clauze...nu prea are sanse.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere ceruta de asociatia de proprietari m.belu m.belu In imobilul asociatiei de proprietari exista un apartament proprietatea primariei, inchiriat. Chiriasii figureaza cu restante mari, prin neplata cotelor la ... (vezi toată discuția)
Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul. legal23 legal23 Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de ... (vezi toată discuția)
Neplata la bloc a cheltuielilor crissy2703 crissy2703 buna ziua as dori sa stiu daca exista vreo solutie legala impotriva rau platnicilor catre asociatia de locatari , altceva decat in instanta. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)