avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul.

Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de inchiriere declarat la fisc.

Din pacate ruda mea nu a platit cheltuielile la intretinere si a fost data in judecata de catre asociatie de proprietari.

La prima infatisare ruda mea a declarat ca nu este proprietara apartamentului

.In consecinta asociatia va declansa actiune impotriva mea, proprietarul.

Inca nu am primit citatia.Poate fi adevarat, adica lasi omul in casa si pe urma esti obligat sa ii platesti utilitatile?

Intrebari

Ce lege obliga proprietarul sa plateasca datoriile la intretinereale unui apartament inchiriat fara contract declarat la fisc?

Un chirias datornic , dat in judecata de catre asociatie , poate solicita in instanta anularea actiunii judiciare pe motivul ca nu este proprietar?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:24, 8 Martie 2013
Legea nr 114 obliga proprietarul dar trebuie dat in judecata daca chiriasul nu achita cotele de intretinere restante iar apoi il poate da in judecata pe chirias sa isi recupereze paguba.
deci da, dvs va trebui sa platiti absolut toate datoriile care vi l-a lasat respectivul.....vorsbesc din experienta, asta e.
Obligatiile aferente apartamentului revin in exclusivitate proprietarului apartamentului,in baza acordului de asociere incheiat cu asociatia de proprietari
Art 12 B din HG nr 1588/2007 Proprietarii membrii ai asociatiei ,pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari au si urmatoarele drepturi si obligatii
c- sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari

Art 32 din HG nr 1588/2007 Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar,conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari,in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori,
cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari,inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari
E vorba de responsabilitatea legala !
Asociatia va da in judecata pe acela cui ii revine responsabilitatea platilor, iar daca dvs nu ati avut contract de inchiriere cu ruda dvs si din care sa reiasa ca-i revine responsabilitatea platii cotelor de intretinere, atunci da, sunteti bun de plata pentru toate cheltuielile reclamate de asociatie....Si nici in instanta nu veti obtine nimic contra "chiriasului", tot din cauza ca n-ati avut un contract cu acesta.....Cam asa e cu "facerea de bine".....
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
Daniel4x4, utilizator
Indiferent ca exista contract cu chiriasii sau nu, ca este sau nu inregistrat la fisc, proprietarul apartamentului raspunde de intretinerea apartamentului si de achitarea cheltuielilor catre asociatia de proprietari. Asa prevede Legea 230/2007 si HG 1588/2007.

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Apartament restantier care apartine de afi (icral) zorbas zorbas Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe ... (vezi toată discuția)