avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fortata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fortata gravida

Avem o multinationala si o angajata gravida in luna a 6-a. Pentru o abatere, seful a cerut angajatei demisia. Aceasta a refuzat.
Pentru detensionarea situatiei angajata a intrat o saptamana in concediu medical.
Conform CM art. 60 lit. c, multinationala nu ii poate desface contractul de munca, dar seful (cel din Romania) face presiuni pe toate caile ca angajata sa nu se mai intoarca la lucru, desi aceasta ar dori sa mai lucreze pentru a-si finaliza proiectele incepute in cadrul companiei si a nu-si lasa clientii cu ochii in soare (mai sunt si angajati cinstiti).

Mentionez ca toate presiunile sunt pe cale verbala sau prin intermediul unor intermediari (interzicerea intoarcerii la locul de munca, amentintarea cu anchete disciplinare etc.)

Ce se mai poate face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Mihaiela Dragomir , Avocat 15:03, 26 Iulie 2010
Explicati sefului ca,in acest caz fiind vorba de o gravida,situata este mai complicata si,in cazul unui proces,aceasta are mari sanse sa castige. Fiind un salariat constiincios care isi vede de treaba si de clienti,iar daca abaterea a fost una minora,sugerati-i sa treaca cu vederea si sa-i mai acorde o sansa. Bineinteles,daca salariata a avut abateri f grave (a furat,etc),atunci situatia va fi alta.
Succes!
Trebuie primita salariata la serviciu fara nici o discutie:
Daca nu o mai primesc poate sta acasa bine merci si sa se judece cu societatea ca oricum va fi repusa in drepturi, plus ca ar obtine si daune materiale in instanta si chiar o suma frumusica!
In ceea ce priveste abaterea disciplinara treaba este serioasa trebuie facuta procedura foarte bine ;
Multe societati pierd in instanta ca nu fac procedura disciplinara cum trebuie;
Daca salariata este la prima abatere disciplinara mai mult decat un avertisment nici nu puteti sa-i dati;
Oricare alta sanctiune e considerata de instanta mult prea grava cand e vb de prima abatere savarsita de salariat
Angajata avea trebuia sa fie toata ziua pe teren dupa un program pestabilit. Abaterea a fost ca nu era pe traseul prestabilit: s-a oprit pe drum (a tras masina pe dreapta) si a avut niste conversatii telefonice tot pentru indeplinirea atributiunilor de serviciu.

Mai exact trebuia sa se afle in Reghin, iar in momentul cand a sunat seful se afla la Ernei (aprox. 20 km).

Abaterea a fost ca nu a anuntat intarzierea.

Nota: Bineinteles ca acuzatia a fost ca "sigur erai acasa" (in Tg. Mures) si de fapt nu faceai nimic. Nu a vrut sa mai asculte nici un argument desi exista martorii pe unde a trecut anterior si exista pe listing conversatiile telefonice purtate de la Ernei.
Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
cmatei, utilizator
nimic concret;
vedeti voi ca la salariatele gravide in functiee de evolutia sarcinii trebuie sa-i schimbati felul muncii incat sa nu-i puna sarcina in pericol;
munca asta de teren i se potriveste mai putin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea disciplinară pt abatere grava unei gravide Ancuta88 Ancuta88 Bună ziua, va rog să mă ajutați cu un sfat . Poate un angajator să concedieze o gravidă pe motive de abatere disciplinară gravă, ca să înțelegeți ... (vezi toată discuția)
Exceptii concediere femei insarcinate CATALINA06 CATALINA06 Buna ziua, In ce conditii putem concedia o femeie insarcinata, care nu vine la munca pentru ca nu vrea, nu prezinta concediu medical, nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Presiuni "preaviz" Corina_FG Corina_FG Lucrez la un magazin al unei firme de produse din carne. In orasul meu, sunt doua magazine, cel la care nu lucrez se va inchide. Seful direct mi-a cerut sa-mi ... (vezi toată discuția)